Pokrenut zajednički europski turistički portal

Slika /arhiva/wienn01418.jpg

Turizam je pokretač razvitka i zapošljavanja, stoga je potrebno jačanje partnerstva i suradnje svih europskih zemalja prema trećim tržištima, zaključak je Konferencije o turizmu koja je u utorak završena u Beču, uz sudjelovanje ministara turizma ili državnih tajnika zemalja Europske unije, država kandidata - Bugarske, Rumunjske, Hrvatske i Turske, zemalja zapadnoga Balkana, kao i predstavnika Svjetske turističke organizacije.

Potpredsjednik Europske komisije Guenther Verheugen tom je prigodom pokrenuo zajednički europski internetski portal, www.visiteurope.com - na kojem se ubuduće mogu pregledati turističke informacije svih europskih država. Hrvatska je predstavljena kroz web stranice Hrvatske turističke zajednice. 

"Turistička politika sve je značajnija za razvitak i zapošljavanje", rekao Verheugen predstavljajući "Novu strategiju Europske komisije za potporu razvoju turizma". Ona obuhvaća podupiranje inicijativa za razvitak "održivog turizma" u Europi, bolju koordinaciju, optimalno korištenje europskih financijskih instrumenata, pojednostavljenje i poboljšanje pravnih okvira za područje turizma, promociju turizma i europskog partnerstva prema trećim tržištima, primjerice, Indiji, Kini, Japanu, te uspostavu europskog turističkog portala. 

Na konferenciji su se čula različita mišljenja, primjerice, Italija, Francuska, Grčka i Velika Britanija su kritizirale pristup Europske komisije razvoju turizma, kazavši da Europska komisija ne izdvaja dosta financijskih sredstava za pospješenje razvitka turizma.  

Državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Republike Hrvatske Zdenko Mičić, koji je vodio hrvatsko izaslanstvo na tom skupu, ocijenio ga je uspješnim.  

"Konferencija je bila kratka, ali vrlo sadržajna. Dala je mnoge odgovore o jačanju daljnjeg razvitka kulturnog turizma, načina i modela pospješenja razvoja informatičke tehnologije u turizmu, posebice kad su u pitanju kanali prodaje i promocija turizma", rekao je Mičić. (Hina)



Pisane vijesti