Počinje "Bitka naroda" u Trogiru

Slika /arhiva/Trogir_mariobrzic-htz1.jpg

Danas u Trogiru počinje "Bitka naroda" ("Battle of the nations"), veliki kulturno-sportski spektakl u kojemu sudjeluje 1200 osoba iz 28 zemalja i koji će u sljedeća četiri dana u taj grad privući tisuće turista.

Za tu je prigodu u kuli Kamerlengu i izvan nje izgrađen autentični srednjovjekovni kamp, a među natjecateljima s pet kontinenata su i hrvatski natjecatelji iz Sv. Ivana Zeline. Borbe počinju popodne, a na programu su i noćne masovne bitke osvijetljene bakljama. Ove će se godine prvi put boriti i žene.

Tijekom spektakla bit će organizirano natjecanje radionica za izradu najboljeg oklopa, zatim za izbor najboljeg oklopa ekipe i pojedinaca, za najbolji muški ili ženski srednjovjekovni kostim te za najbolje majstore rukovanja srednjovjekovnim oružjem.

Usporedno s tim događajem na gradskoj rivi održava se sajam na kojemu se posjetiteljima na štandovima nude suveniri i rukotvorine od prirodnih materijala, autohtona hrana i antikviteti.

"Bitka naroda" svjetsko je prvenstvo u srednjovjekovnim bitkama u oklopima koje nemaju scenarij ni koreografiju, a udarci se zadaju punom snagom. Povijesne srednjovjekovne borbe spektakularan su i ekstreman sport koji ima sljedbenike diljem svijeta, zahtijevaju vještinu i izdržljivost, a borci prolaze naporne psihofizičke pripreme koje traju cijelu godinu.

Spektakl se održava do nedjelje u organizaciji Historical medieval battle international associationa (HMBIA). Svrha mu je razviti novu vrstu sportske i kulturne aktivnosti koja je nastala u moderno doba te oživjeti povijest srednjeg vijeka.

"Bitka naroda" dosad je održana četiri puta, dva puta u Ukrajini te jedanput u Poljskoj i u Francuskoj.

(Hina)



Pisane vijesti