PDV od 10 posto na ugostiteljske usluge

Slika /arhiva/Vlada_RH-z.jpg

Na današnjoj, sedmoj po redu sjednici Vlade RH, usvojen je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, od kojih se dio odnosi i na ugostiteljske usluge. Naime, od 1. siječnja 2013. godine snižena stopa PDV-a od 10 posto primjenjivat će se na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te na pripremanje i posluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima, sukladno posebnim propisima. Podsjećamo, PDV po stopi od 10 posto primjenjuje se i na usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u svim vrstama komercijalnih ugostiteljskih objekata te na usluge agencijske provizije za spomenute usluge.

Na današnjoj, sedmoj po redu sjednici Vlade RH, usvojen je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, od kojih se dio odnosi i na ugostiteljske usluge. Naime, od 1. siječnja 2013. godine snižena stopa PDV-a od 10 posto primjenjivat će se na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te na pripremanje i posluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima, sukladno posebnim propisima.

Podsjećamo, PDV po stopi od 10 posto primjenjuje se i na usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u svim vrstama komercijalnih ugostiteljskih objekata te na usluge agencijske provizije za spomenute usluge.

Smanjenje PDV-a dugoročna je i strateška mjera te iznimno važan doprinos povećanju konkurentnosti sektora. Osim toga, prema iskustvima niza turističkih zemalja, niža stopa PDV-a, čak i u vrijeme gospodarske krize, dobro utječe na proračun te doprinosi smanjenju tzv. sive ekonomije u turizmu.



Pisane vijesti