Ove godine više gostiju iz Slovenije

Slika /arhiva/logo_hrgif

Hrvatska ove godine može očekivati povećanje broja noćenja gostiju iz Slovenije za tri do pet posto u odnosu na 2005., što će tu zemlju zadržati na trećem mjestu glavnih hrvatskih turističkih emitivnih tržišta, nakon Njemačke na prvom i Italije na drugom mjestu, izneseno je u petak na prezentaciji hrvatske turističke ponude u ovoj sezoni u okviru ljubljanskog sajma "Počitnice".

"Očekujemo porast prometa te za tri do pet posto veći broj noćenja gostiju iz Slovenije", rekao je na odlično posjećenoj prezentaciji i konferenciji za novinare pred oko 150 sudionika direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić.

S njegovom ocjenom složio se i direktor ljubljanskog ureda HTZ-a Goran Blažić, dodajući da bi to bili najbolji do sada ostvareni rezultati sa slovenskog tržišta koje je zadnjih godina u neprestanom usponu.

Lani je Hrvatsku posjetilo 879 tisuća slovenskih turista koji su ostvarili pet milijuna noćenja.

U okviru sajma održan je i "workshop" u kojemu su informacije i ponudu razmijenili slovenski turoperatori i predstavnici turističkih zajednica u Hrvatskoj kojima gravitiraju slovenski gosti.

Na pitanje o privatnom smještaju i postojanju sive turističke ekonomije, koja još postoji unatoč pozitivnim iskustvima s lanjskom uvedbom turističkog paušala za iznajmljivače soba, slovenski vlasnici kuća koji se eventualno bave iznajmljivanjem na crno upozoreni su na posljedice ako turističku djelatnost ne prijave.

Na pitanje slovenskih turoperatora o tome može li doći do dogovora da u Hrvatskoj rade slovenski turistički vodiči kad je riječ o skupinama koje dolaze autobusima u smislu da bi na isti način mogli raditi i hrvatski vodiči kada turisti dolaze u Sloveniju, odgovoreno je da je s djelovanjem stranih turističkih vodiča u Hrvatskoj bilo negativnih iskustava jer oni ne poznaju dovoljno hrvatsku povijest i tradiciju, pa su davali i pogrešne informacije.

Za se sada, kako je pojasnio Bulić, ne može računati na slobodan rad slovenskih turističkih vodiča u Hrvatskoj nego se gosti upućuju na specijalizirane hrvatske udruge turističkih vodiča. (Hina)



Pisane vijesti