Otvoreno seljačko turističko gospodarstvo „Srakovčić“

Slika /arhiva/071012-srakovcic3.jpg

 Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić otvorio je danas seljačko turističko gospodarstvo «Srakovčić» u selu Gorica Lipnička, općina Ribnik, u Karlovačkoj županiji.

Tom prilikom je izjavio kako domaće turističko tržište raste po stopi od 10 posto, dok Ministarstvo podržava takav rast kroz kreditne programe i bespovratna sredstva. Kao svijetli primjer izdvojio je uspjeh domaćina Ivana Srakovčića koji je bio jedan od sudionika pilot projekta 'Poticaj za uspjeh' pri otvaranju obnovljenog hotela 'Korana' u Karlovcu, dok je sada u izgradnji seljačkog turističkog gospodarstva također jedan od prvih korisnika novog kreditnog programa 'Razvoj turizma na selu’.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ivan Hodalić istaknuo je ulaganja ovog ministarstva u iznosu od 100 milijuna kuna u ovoj godini i to kroz nepovratna sredstva za razvoj ruralnog prostora.

O važnoj ulozi Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka govorio je župan karlovački Ivica Horvat naglasivši kako ovo ministarstvo podržava i druge projekte poput izrade Master plana turizma koji nastaje u suradnji Karlovačke i Ličko-senjske županije.

Načelnik općine Ribnik Nikola Tržok podsjetio je kako je selo Gorica Lipnička ovim projektom ponovno oživjelo i dobilo potrebnu infrastukturu za daljnji razvoj.

Domaćin okupljanja Ivan Srakovčić pojasnio je kao se radi o posjedu na oko 6 hektara zemljišta koji sadržava vinsku konobu i pivnicu, sjenicu za 50 posjetitelja te kuću s pet soba za smještaj gostiju. U obnovu obiteljskog imanja, sa starim drvenim kućicama s popratnim sadržajima, uloženo je 1,2 milijuna kuna, a u planu je ulaganje još dva milijuna. Tijekom sljedeće godine kapacitet smještaja dosegnut će 18 do 20 smještajnih jedinica.
 
Prije svečanog otvorenja, pomoćnik ministra za turističku politiku i tržište Želimir Kramarić  predstavio je programe i poticajne mjere za razvoj ruralnog prostora koje provodi Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, pri čemu je pobliže predstavio tri nova programa koji imaju za cilj povećati udio kontinentalnog turizma u turističkom prometu Republike Hrvatske, a koji sada iznosi svega 5,2 posto dolazaka i 2,2 posto noćenja. Novi programi u ovoj godini su pticanje razvoja turističkih tematskih putova, izrade izvornih hrvatskih suvenira i Program kreditiranja seoskog turizma – Razvoj turizma na selu.

U sklopu programa 'Razvoj turizma na selu', dodao je, za sada se u obradi nalazi 10 zahtjeva, a puni zamah očekuje se tijekom sljedeće godine, kada je predviđena realizacija 30-tak projekata i veći iznos sredstava za kreditiranje. Kramarić je naglasio kako povećanje broja zahtjeva kod svih projekata svjedoči o iznimnom povećanju interesa za razvoj seoskog turizma.
 
O programima potpora za ruralni razvitak koje provodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva govorio je Dražen Cerjanec, pri čemu je naglasio kako Upisnik poljoprivrednih gospodarstava danas broji više od 170.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ministarstvo provodi niz poticaja i potpora u poljoprivredi kako bi se stanovništvo zadržalo na selu i pomoglo izjednačavanju uvjeta života s onima u gradu te potaklo povratak iz gradova na selo.

 
 
 
 

 



Pisane vijesti