Otvoren deveti međunarodni sajam ruralnih proizvoda i usluga EKO ETNO HRVATSKA EUROPA TOUR

Slika /arhiva/111026_IGP9711w.jpg

Danas je otvoren deveti međunarodni sajam ruralnih proizvoda i usluga EKO ETNO HRVATSKA EUROPA TOUR, u novom poslovno-trgovačkom centru Green Gold, Radnička cesta 50, u Zagrebu.

Glavni pokrovitelj sajma je Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, a jedan od pokrovitelja je i Ministarstvo turizma.

Posjetitelji će do nedjelje, 30. listopada moći razgledati i kupiti proizvode 400 izlagača iz šest županija i Zagreba te nekoliko europskih zemalja. Na sajmu se predstavljaju stari obrti, zanati, folklor, gastronomska ponuda, ekološki i drugi proizvodi seoskih područja.

Predsjednica Uprave Hrvatskog farmera, tvrtke organizatora sajma, Dijana Katica istaknula je kako se sajam Eko Etno predstavlja u novom trgovačkom centru i zato što ruralno može sasvim dobro funkcionirati u suglasju s urbanim okolišem.

Naglasivši važnost ovakvog sajma za promociju proizvoda hrvatskog sela, hrvatske autohtonosti, tradicije i baštine, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je investitoru Green Gold Centra na tome što je ugostio ovaj sajam, upravo na dan otvaranja trgovačkog centra.

Otvaranju sajma Eko Etno, uz brojne uzvanike predstavnike Hrvatskog sabora, županija, gradova i općina, nazočio je državni tajnik u Ministarstvu turizma Željko Lenart, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, te vlasnik i investitor u Green Gold Centar Branko Perkovići.

Ova manifestacija, spoj tradicije, baštine, ruralnog turizma i ruralnog bogatstva uopće, najveći je i najposjećeniji sajam ove vrste, koji se održava devetu godinu zaredom, a treću godinu održava se i 'Eko Etno Europa' i 'Eko Etno Tour'.

Za pet sajamskih dana pripremljen je bogat program predstavljanja tradicije i baštine, autohtone i izvorne gastronomske ponude ruralnih krajeva, starih obrta, zanata i folklora, a ove će godine posebno biti predstavljen projekt 'Autohtona hrvatska kuhinja' s brojnim kuharskim radionicama, kao i festival najboljih hrvatskih i regionalnih rakija, pjenušaca i vina.

Pokrenuta su i dva nova projekta: 'Eko Etno Modna Platforma' okupit će vodeće dizajnere eko i etno odjeće, te 'Eko Etno Spa Zona' koja će otkriti učinkovitost raznih biljaka našeg područja, a posjetitelji će se moći i relaksirati.

Na sajmu će 28. listopada biti održana CEI Konferencija 'Marketing i brendiranje proizvoda i usluga ruralnih područja', na kojoj će se predstaviti primjeri dobre prakse zemalja članica Centralne europske inicijative (CEI).

Sajam će dati svoj prilog obnovi  maslinika na otoku Braču, koji je ovo ljeto opustošio veliki požar i poharao 6000 hektara šuma i poljoprivrednih površina, a procjenjuje se kako je uništeno 50.000 stabala maslina.

Od srijede do petka od 12,00 do 18,00, a subotu i nedjelju od 10,00-17,00 svaki sat vremena očekuju Vas predstavljanja županija, gradova, regija i ostalih sudionika, brojne kulinarske radionice, radionice nakita i odjeće, radionice o zdravom životu i prirodnoj kozmetici, kreativne radionice za djecu, izložbe, degustacije, škola šminkanja, image consulting te brojna druga događanja.

>>>PROGRAM



Pisane vijesti