Otvoren austrijski turistički sajam Ferien-Messe na kojem je Hrvatska zemlja partner - Austrijancima je uz Italiju, Hrvatska omiljena odmorišna destinacija

  • Slika /2023_WEBMINTS/230316_ferien_m_5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Beču je danas otvoren turistički sajam Ferien-Messe, najveći međunarodni turistički sajam za poslovnu i široku publiku u Austriji na kojem je ovogodišnja zemlja partner Hrvatska. Sajam će biti otvoren do 19. ožujka, očekuje se oko 160 tisuća posjetitelja, a uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača svoju će ponudu predstaviti 21 hrvatski suizlagač među kojima su hotelijeri, agencije, prijevoznici, ali i turističke zajednice.

„S pregovorima za nastup Hrvatske kao zemlje partner na sajmu Ferien-Messe u Beču započeli smo još 2019. godine te nas iznimno raduje što se ovo partnerstvo ostvarilo u prvoj godini nakon korona pandemije, kada se brojni sajmovi diljem Europe i svijeta opet održavaju uživo i bez ikakvih ograničenja. Ovaj nastup i predstavljanje Hrvatske kao zemlje partnera dolazi u pravom trenutku jer je interes za putovanjima u Austriji na vrlo visokoj razini, a naša se zemlja nalazi među omiljenim inozemnim destinacijama Austrijanaca. Navedeno potvrđuje i odličan odaziv hrvatskih suizlagača koji će ovom prilikom predstaviti svoju ponudu brojnim poslovnim partnerima, kao i općoj publici koja će u narednim danima posjetiti sajam u Beču“, poručio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, naglasivši kako je Hrvatska ulaskom u Schengen Austrijancima postala još bliža i atraktivnija destinacija, posebice za kraća vikend putovanja koja od uskršnjih blagdana očekujemo u većem broju.
 
Ceremoniji otvorenja sajma, uz direktora Staničića, prisustvovali su i Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta RH, Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji, Michael Duscher, poslovođa Turističke zajednice Nizinske Austrije, Phillies Ramberger, predsjednica Austrijske udruge za turizam i Martin Winkler, predsjednik turističkog koncerna „Austrijski turistički ured“, dok su sajam otvorili Robert Seeber, predsjednik Sekcije za turizam i slobodno vrijeme pri Austrijskoj gospodarskoj komori te Susanne Kraus-Winkler, državna tajnica za turizam Austrije.
 
Veliko nam je zadovoljstvo što je nakon Münchena Hrvatska zemlja partner i na najvećem sajmu u Austriji – Ferien-Messe. Iako je Hrvatska na ovom tržištu u top tri najomiljenije turističke destinacije, cilj nam je trenutnu poziciju nadograditi i to posebice u kontekstu kraćih putovanja Austrijanaca tijekom cijele godine, čemu u prilog svakako ide činjenica da je Hrvatska sada članica eurozone i schengenskog prostora. U Beču Hrvatsku predstavljamo i kao destinaciju kvalitetne smještajne ponude i sadržaja, idealnu za obiteljska putovanja, kakva Austrijanci i najviše preferiraju, kao i za aktivni odmor i kraća putovanja izvan ljetne sezone. U tim segmentima imamo uistinu puno toga za ponuditi što pokazuju i podaci o nastavku investicija u održivi rast i poslovanje, koji su jasni signali oporavka od krize. Svi ti izvrsni rezultati nisu se dogodili slučajno, već uz jasnu podršku Vlade RH koja je u do sada nikada izazovnijim vremenima za turizam, čvrsto stala uz turistički sektor te kontinuirano vodila politiku otvorenog dijaloga i pomoći“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te dodala kako je na sastanku s austrijskom državnom tajnicom za turizam Susanne Kraus Winkler razgovarala o svim strateškim aktivnostima koje poduzimamo, kao i austrijskim iskustvima u održivom turizmu.
 
„Sretna sam što je Hrvatska partner sajma, posebno zato što je Austrija jedna od top destinacija za hrvatske goste. Austrija je vrlo popularna u zimi i u ljetnim sezonama. Prošlog ljeta dočekali smo 63% više gostiju iz Hrvatske nego u 2019. godini. Hrvatska je među top destinacijama za Austrijance. Nedavno objavljeno istraživanje Austrijskog državnog turističkog ureda tvrdi da 22% austrijskih turista želi posjetiti Hrvatsku u proljeće i ljeto 2023. Ovaj sajam s brojnim posjetiteljima jasno pokazuje kako je želja za putovanjima neslomljiva", izjavila je državna tajnica za turizam u Austriji, Susanne Kraus-Winkler.
 
Program otvorenja sajma obogaćen je atraktivnim nastupom Ansambla LADO, posebno su se predstavili i članovi Udruge rapskih samostreličara, dok je Stanislav Briškoski kroz cooking show predstavio istarske delicije s naglaskom na pljukance, šparoge, tartufe i kozice.
 
Tijekom prvog dana sajma za austrijske je medije organizirana i konferencija gdje se predstavnicima medija obratila ministrica Brnjac, dok je direktor Staničić predstavio rezultate hrvatskog turizma, očekivanja od ove turističke godine, ali i brojne druge novosti, investicije i dobre primjere održivih projekata iz hrvatskog turizma. Konferenciji za medije prisustvovao je i Daniel Glunčić, Veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji.
 
Dodajmo i to kako će se hrvatska delegacija tijekom sajma sastati s najvažnijim austrijskim partnerima poput Aaretal Reisen, koji charter linijama povezuje Austriju i Švicarsku s otokom Bračom, dok autobusnim linijama povezuju Austriju s Istrom, Kvarnerom i Dalmacijom, a sastanak će biti održan i sa predstavnicima High Life Reisena koji charter linijama povezuje Austriju, Švicarsku i Lihtenštajn s Pulom i Zadrom.
 
„U prošloj smo godini ostvarili izvrsne rezultate s tržišta Austrije što potvrđuje i rast turističkog prometa od pet posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. U dosadašnjem dijelu ove godine rezultati su također impresivni te s više od 110 tisuća noćenja Austrijanaca bilježimo rast od 31 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. S obzirom na ovako dobre rezultate i trendove još me više veseli partnerstvo na sajmu i mogućnost prezentiranja Hrvatske s bogatim i raznolikim programom koji će u našu zemlju, siguran sam, privući velik broj Austrijanaca“, zaključio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji.
 
Inače, tijekom sva četiri dana sajma cjelokupni će program biti obogaćen brojnim nastupima, prezentacijama i degustacijama kojima će se posjetiteljima približiti iznimno raznolika kulturno povijesna baština i bogata eno-gastronomija svih hrvatskih regija i krajeva, od obale do unutrašnjosti naše zemlje, dok je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom osigurana degustacija i prezentacija vrhunskih hrvatskih vina.

Pisane vijesti