​OTVOREN 9. EUROPSKI TJEDAN SPORTA

  • Slika /1_A_fotke_vijesti/230923_IMG_6071.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Svečanim otvorenjem na Europskom trgu u Zagrebu i službeno su počele aktivnosti vezane za Europski tjedan sporta. U skladu s ciljevima i porukama inicijative koju je 2015. godine lansirala Europska Komisija, a Hrvatska odmah prihvatila i sudjeluje u njoj već devetu godinu za redom, Ministarstvo turizma i sporta,, u subotu 23. rujna 2023. Europski trg u Zagrebu pretvorilo je u vanjsko vježbalište s osam sportskih postaja na kojima su građani testirali svoju tjelesnu spremnost u izazovima s našim poznatim sportašima.

Ministrica Nikolina Brnjac otvorila je Europski tjedan sporta te građanima poručila: „Kroz osam godina u sedam dana Europskog tjedna sporta u Hrvatskoj je organizirano više od 400 događaja, a uključeno gotovo 250.000 građana za koje vjerujem da su mnogi ostali aktivni i nakon tog tjedna. Hrvatska se ovoj inicijativi priključila od samih početaka, ali to je samo jedna od niza aktivnosti kojima Vlada Republike Hrvatske želi uključiti u sportske aktivnosti što veći broj naših građana, a posebno djecu i mlade. Ulaganja u sport smo utrostručili, a izdvajanja za programe lokalnog sporta deseterostruko povećali, i zahvaljujući njima omogućili bavljenje sportom za 300.000 građana. Novim Zakonom o sportu dodatno smo osnažili potporu lokalnom sportu, koji znamo da je baza sve daljnje uspjehe i razvoj, te će se po prvi puta iz državnog proračuna sufinancirati i županijske sportske zajednice. Za to smo ove godine osigurali tri milijuna eura i to su sredstva koja su namijenjena za stručni rad i sportsku opremu za djecu i mlade do 18 godina”, rekla je Brnjac te naglasila: “Drago mi je što su naši građani prepoznali inicijativu Europskog tjedna sporta i što se iz godine u godinu u nju uključuje i sve više klubova i udruga kako bismo sport približili svima. Sport i tjelesna aktivnost izuzetno su važni za tjelesno, ali i psihičko zdravlje te u konačnici i za bolji i kvalitetniji život.”
 
Građani su imali priliku probati koliko su brzi i precizni u stolnom tenisu, koncentrirani u golfu, disciplinirani i samopouzdani u boksu ili izdržljivi na veslačkom ergometru. Također, pokazali su strast i timski duh u košarci i nogometu te snagu i balans na postajama s rekvizitima. Braća Lončarić, Anđela Mužinić Vincetić i Helena Dretar Karić, Dubravko Šimenc i brojni drugi sportaši kao i ambasadorice Europskog tjedna sporta Leona Popović i Maja Drobnjaković savjetovali su građane i pokazali im kako to rade profesionalci.

Glavna poruka kampanje Europski tjedan sporta je „#BeActive“ s ciljem poticanja građana na bavljenje tjelesnom aktivnošću tijekom cijele godine.

Aktivnosti u sklopu Europskog tjedna sporta se nastavljaju te će se kroz tjedan održati #BeActive Night – vježbanje pod zvijezdama u Velikoj Gorici, Nacionalni dan-sportsko selo također u Velikoj Gorici, vježbanje na radnom mjestu u tvrtkama diljem cijele Hrvatske kao i Školski dan u Šibeniku i Dan mladih u Solinu. Također, diljem Lijepe naše prijavljeno je više od 140 događanja koja će se u sklopu Europskog tjedna sporta održati na lokalnoj razini.  

Priopćenja