Oronuli dvorac Inkey u Rasinji postat će wellness centar i vinarija

Slika /1_A_fotke_vijesti/240123_rasinja_FaH.jpg

Nakon što su u petak županu Darku Korenu predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac uručili odluku o sufinanciranju obnove povijesnog zdanja sa 10 milijuna eura,  širom su otvorena vrata revitalizaciji tog povijesnog zdanja, koja će ukupno stajati 12-ak milijuna eura.

Obnovom dvorca Inkey u Rasinji, vrijednom otprilike 12 milijuna eura, Koprivničko-križevačka županija će unutar dvije godine stvoriti nove smještajne kapacitete i ponuditi wellnes sadržaj.

Nagrižen zubom vremena i nemarom, dvorac Inkey u Rasinji je 2019. godine za tadašnjih 400.000 kuna otkupila Koprivničko-križevačka županija od financijski posrnule tvrtke Gratit, a za nekoliko godina trebao bi biti potpuno obnovljen i stavljen u turističku funkciju.

Kako doznajemo iz Koprivničko-križevačke županije, dvorac Inkey, koji je sagrađen sredinom 19. stoljeća, bit će u funkciji wellnes turizma. To kulturno dobro osim wellness sadržaja služit će i u svrhu promociju vinarstva i vinara Koprivničko-križevačke županije.

Kako je za Hinu rekao župan Koprivničko-križevački Darko Koren, građevinska dozvola je ishođena, a ugovorom o sufinanciranju obvezali su projekt privesti kraju unutar dvije godine. No, moguće je i produljenje rokova ako dođe do nepredviđenih situacija. Koren dodaje da je Županija dužna posjedovati dvorac najmanje pet godina, na što ih obvezuje odluka o sufinanciranju.

Dvorac, kojeg je sagradila barunska obitelj Inkey, građen je raznim stilovima historicizma. Do 1994. godine, kada je potpuno napušten, služio je kao osnovna škola, matični ured i zdravstvena ambulanta.

(Hina/FaH)

Pisane vijesti