Opatijsko poglavarstvo: Prijedlog odluke o stjecanju dionica LRH

Slika /arhiva/lrh.jpg

Opatijsko gradsko Poglavarstvo danas je usvojilo Prijedlog odluke o stjecanju 25 posto plus jedne dionice Liburnia Riviera Hotela d.d. (LRH), o kojem će na jednoj od sljedećih sjednica glasovati i članovi Gradskog vijeća Opatije, a potom će biti upućen Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP).

U Prijedlogu odluke navodi se da Grad Opatija preuzima na temelju ovlaštenja općina Lovran, Matulja i Mošćeničke Drage od HFP-a 25 posto plus jednu dionicu, odnosno 75.662 dionice od ukupno 302.641 dionice LRH.

Prijedlog te odluke temelji se na Zaključku o suglasnosti na program pretvorbe DP LRH koju je u ožujku 1992. donijela tadašnja Skupština Općine Opatija, prednik Grada Opatije. U tom se dokumentu Općina Opatija obvezala na unos nekretnina upisanih na svoje ime u dionički kapital DP LRH, pod uvjetom dobivanja 25 posto plus jedne dionice LRH.

Ta se odluka temelji se i na Zaključku Gradskog vijeća o prihvaćanju načela za zaključenje sporazuma o stjecanju dionica LRH iz srpnja 2006. godine.

U obrazloženju prijedloga navodi se da je Gradsko vijeće u srpnju ove godine usvojilo načela za sporazumijevanje o razrješenju imovinsko-pravnih odnosa u vezi s nekretninama na kojima je zemljišno-knjižni vlasnik Grad Opatija, a unijete su u temeljni kapital LRH.

Potom je Poglavarstvo u kolovozu utvrdilo prijedloge dokumenata potrebnih za ostvarenje tih načela i dostavilo ih općinama Lovran, Matulji i Mošćenička Draga te na znanje Vladinoj Radnoj skupini, Upravi LRH, Sindikatu Istre i Kvarnera i Primorsko-goranskoj županiji.

Riječ je o prijedlogu sporazuma o stjecanju 25 posto plus jedne dionice LRH-a, zatim sporazumu kojim općine Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, koje polažu pravo na dio dionica LRH, ovlašćuju grad Opatiju da se upiše kao vlasnik svih 25 posto dionica, potpisuje sporazume i poduzima sve potrebne pravne radnje u vezi s preuzimanjem dionica LRH-a te o nacrtu ugovora o osnivanju tvrtke LRH d.o.o. koja će upravljati tim dionicama.

Prema prijedlogu sporazuma o stjecanju dionica, HFP bi prenio na Opatiju 25 posto plus jednu dionicu LRH. Četiri jedinice lokalne samouprave povukle bi tada sve tužbe i prijedloge u imovinsko-pravnim postupcima s LRH te dozvolile upis LRH na svim nekretninama čiji su vlasnici lokalne jedinice, a ušle su u temeljni kapital LRH.

Dio sporazuma činila bi nagodba između Vlade i holdinga Dom i SN u vezi s rješenjem kojim je Vlada svoj dug prema tim holdinzima namirila većinskim paketom dionica LRH, a kasnije je to rješenje poništeno. Prema prijedlogu, holdinzi bi se obvezali da, ako postojeći sporovi budu riješeni u njihovu korist, prihvate da se njihove tražbine namire od HFP ili Vlade na drugi način, a ne dionicama koje su obuhvaćene sporazumom. (Hina)



Pisane vijesti