Od 1.1. 2006. stopa PDV-a u turizmu 10 posto, stupio na snagu Zakon o željeznicama

Slika /arhiva/zlarin-bd.jpg

U poreznom sustavu sa 1. siječnjem 2006. počinje primjena snižene, 10 postotne stope PDV-a za usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u svim vrstama komercijalnih hotelsko-ugostiteljskih objekata te za usluge agencijske provizije za te usluge, čime se izjednačava stopa PDV-a za domaće i strane turiste.

Naime, proteklih pet godina za organizirani dolazak inozemnih turista primjenjivala se nulta stopa PDV-a, dok su domaći turisti, kao i strani turisti koji su u Hrvatsku dolazili individualno plaćali PDV po stopi od 22 posto.

Prema procjenama Ministarstva financija, proračun će zbog stope od 10 posto u turizmu u 2006. godini izgubiti oko sto milijuna kuna.

S početkom 2006. na snagu stupa i Zakon o željeznicama iz 2003., a na temelju njega zadnjih dana prosinca, 28. prosinca kada je objavljen u Narodnim novinama na snagu je stupio i Zakon o podjeli trgovačkog društva HŽ-a.

Taj zakon predviđa podjelu HŽ-a na četiri društva s ograničenom odgovornošću za poslovna područja upravljanje, održavanje i izgradnja željezničke infrastrukture, za prijevoz putnika, za prijevoz tereta i za vuču vlakova. Osnovalo bi se i krovno društvo kojemu bi država bila jedini vlasnik.

Sam postupak razdvajanja, kako je predviđeno Zakonom, trajat će oko šest mjeseci, tako da bi HŽ najkasnije do 1. srpnja 2006. trebao biti u cijelosti reorganiziran u skladu sa Zakonom. (Hina)



Pisane vijesti