NP Sjeverni Velebit – nacionalni pobjednik u izboru Europske destinacije izvrsnosti (EDEN)

Slika /arhiva/evr-izrsnost.jpg
Nacionalni pobjednik u izboru «Europske destinacije izvrsnosti» (EDEN) za 2008./2009. godinu s temom „Turizam i zaštićena područja“ je NP SJEVERNI VELEBIT.

Cilj ovogodišnje akcije bio je nagraditi područje ekonomski održivog turističkog proizvoda razvijenog uz pomoć zaštićenog područja, ali s gospodarskim korištenjem prirode i brigom o potrebama lokalne uprave i posjetitelja na način da se one dugoročno ne osiromaše.

Nacionalni park Sjeverni Velebit je područje unutar Parka prirode "Velebit" u ukupnoj površini od 109 km2 i proglašen je zaštićenim dijelom prirode zakonom kojega je donio Zastupnički dom Hrvatskog sabora na sjednici 28. svibnja 1999. godine.

Područje je proglašeno nacionalnim parkom zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru. Sve aktivnosti usmjerene su na postizanje vizije zaštićenog područja kao prostora koji je prepoznatljiv dio Velebita po očuvanoj prirodnoj raznolikosti i doživljaju iskonske divljine. On je oslonac održivog razvoja lokalnih zajednica na temeljima tradicije i prostor stjecanja novih spoznaja.

Osim prirodnih ljepota i prekrasnog pogleda na Jadransko more, posjetitelji u NP Sjeverni Velebit imaju mogućnost aktivnog odmora: šetnje, planinarenja, jahanja, vožnje bicikla, trekinga i fotografiranja. Pristupačnost (dobra prometna povezanost: autoput Zagreb-Split, magistralna cesta i lokalne), dobra prometna i turistička signalizacija, uređenost te ugostiteljska (tradicionalna jela) i smještajna ponuda (dva planinarska doma, privatni smještaj), te blizina mora dobri su razlozi dolaska u NP Sjeverni Velebit.

Akciju odabira „Europske destinacije izvrsnosti“ (EDEN) je u Hrvatskoj, prema općim europskim i nacionalnim kriterijima provela Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica prema akcijskom planu potvrđenom od strane Europske komisije. Do 31. siječnja prikupljeno je 19 kandidatura, nakon čega je jednoglasno izabrano deset zaštićenih područja koja su ušla u daljnji krug za odabir, a tijekom mjeseca ožujka Povjerenstvo kojeg čine predstavnici Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice obišlo je kandidirana područja te napravilo odabir 5 destinacija koje su ušle u uži izbor. U Đurđevcu je tako 29. travnja održano predstavljanje kandidata koji su ušli u uži izbor i to: PP Lastovsko otočje, PP Učka, NP Sjeverni Velebit, Park šuma i dvor Trakošćan te PP Papuk.

U 2005. godini započeo je pilot projekt za izbor Europskih destinacija izvrsnosti u zemljama članicama EU, a Hrvatska je dobila mogućnost sudjelovanja bez prava na financijsku potporu 2006./2007.

Ciljevi projekta EDEN su: promicanje europskog turizma, stvaranje svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turističke ponude, promicanje zemalja i regija, ublažavanje sezonalnosti, balansiranje turističkih tokova (kako vremenski tako i destinacijski), umrežavanje i promoviranje nagrađenih destinacija i stimuliranje drugih destinacija da prihvate modele održivog razvoja turizma. Do sada su nacionalni pobjednici bili Sveti Martin na Muri i Đurđevac.


Pisane vijesti