Ninu i Đakovu, srebro i bronca u izboru za Zlatni cvijet Europe

Slika /arhiva/110916-EFE.jpg

U gradu Százhalombatta u Mađarskoj, krajem prošlog tjedna, svečano su dodijeljene nagrade Zlatni cvijet Europe 2014 (Entente Florale Europe-EFE), gdje je grad Nin dobio srebro, a grad Đakovo broncu.

Gradonačelniku grada Nina Emilu Ćurku nagradu je uručio predsjednik međunarodnog žirija AEFP/EFE Rudi Geerardyn, uz pohvale gostoprimstvu koje je doživjela europska komisija te, zahvalivši pritom na posebnom ugođaju uz pjesme koji je tom prigodom izvela klapa Kondura. 

Grad Nin je srebro osvojio kao kandidat za tu nagradu u kategoriji gradova i mjesta do 3 tisuće stanovnika, dok je među gradovima s više od 15 tisuća stanovnika, Đakovo osvojilo broncu, što je veliki uspjeh za Hrvatsku, jer je izbor načinjen između 1700 prijavljenih gradova i mjesta Europe.

Međunarodni je žiri ove godine proglasio jednog brončanog, pet srebrnih i dvanaest zlatnih pobjednika. 

Zlatne su medalje dobili gradovi i mjesta: Haus (Austrija), Cehnice (Češka), Sommerach i Kitzingen (Njemačka), Zuidlaren i Amstelveen (Nizozemska), Velika Polana i Slovenske Konjice (Slovenija), Gyula (Mađarska), Tralee (Irska), Edinburgh i Bournemouth (UK).

Srebro su uz Nin dobili Eeklo (Belgija), Zebegény (Mađarska), Dromod (Irska), Neviglie i Usseaux (Italija).

Zlatni cvijet Europe (Entente Florale Europe-EFE) dulje od 35 godina dodjeljuje Europska asocijacija za cvijeće i krajobraz (AEFP), a u članstvu te asocijacije je 12 europskih zemalja iz kojih su i članovi žirija Nagrada se dodjeljuje za hortikulturno uređenje grada, turističku ponudu, komunalnu uređenost, ekološku svijest građana i projekte zaštite okoliša.



Pisane vijesti