Nekomercijalni turistički promet: 8 posto više turista, 5 posto noćenja

Slika /arhiva/zadar-1475.jpg

U kućama i stanovima za odmor u Hrvatskoj, uglavnom u jadranskim županijama, u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna boravilo je 250.969 osoba, što je porast broja turističkih dolazaka za 8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a oni su ostvarili i više od 3,5 milijuna noćenja ili 5 posto više nego lani, objavio je Državni zavod za statistiku.

Riječ je o statistici tzv. nekomercijalnog privatnog turističkog prometa, odnosno podacima o dolascima i broju noćenja vlasnika kuća i stanova za odmor, članova njihovih obitelji, rodbine i prijatelja.

Statistika te podatke temelji na evidencijama o naplati boravišne pristojbe koje vode lokalne turističke zajednice.

U nekomercijalnom turističkom prometu u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna zabilježen je veći broj dolazaka stranih turista, ali u noćenjima prevladavaju domaći turisti.

U vikendicama i stanovima za odmor u tri je ljetna mjeseca zabilježeno više od 116 tisuća domaćih turista, što je 4 posto više nego u isto vrijeme lani.

Domaći su turisti ostvarili 68 posto od ukupnog broja noćenja, odnosno više od 2,4 milijuna noćenja, što je 2 posto više nego lani.

Veće povećanje i u broju dolazaka i noćenja bilježi se kod stranih gostiju.

U kućama i stanovima za odmor, u dijelu koji nije namijenjen komercijalnom iznajmljivanju, u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna boravilo je gotovo 135 tisuća stranih turista ili 10 posto više nego u isto vrijeme lani, a broj njihovih noćenja povećan je za 14 posto, na više od 1,1 milijun noćenja.

Najviše noćenja stranih turista ostvarili su turisti iz Slovenije, više od 371 tisuću, potom Njemačke (više od 148 tisuća), BiH (gotovo 108 tisuća), Mađarske, Austrije, Italije, itd.

Vlasnici kuća ili stanova za odmor, članovi njihovih obitelji, rodbina ili prijatelji u prosjeku su u tim objektima po dolasku ostvarili 14 noćenja, domaći su se gosti zadržavali prosječno 21 dan, a strani turisti prosječno 8 dana.

Po nekomercijalnom turističkom prometu predvode dvije županije - Primorsko-goranska i Zadarska.

U Zadarskoj je tako ostvaren najveći broj dolazaka, 85.598, dok je u Primorsko-goranskoj zabilježeno 60.785 dolazaka, no, u slučaju noćenja situacija je obrnuta, predvodi Primorsko-goranska sa više od 1,2 milijuna noćenja, a slijedi Zadarska s više od 996 tisuća.

Statističari podatke o nekomercijalnom turističkom prometu smatraju privremenim, jer, napominju, sve turističke zajednice još nemaju prikladno organiziranu evidenciju prijava boravišne pristojbe, a ne može se točno utvrditi ni broj noćenja osoba za koje je pristojba plaćena paušalno, pa se taj podatak u turističkoj zajednici procjenjuje na osnovu raspoloživih informacija.

Naime, boravišnu pristojbu vlasnici, članovi njihove obitelji, rodbina i prijatelji plaćaju po noćenju, no, vlasnici i članovi njihovih obitelji mogu je platiti i paušalno.

Prema podacima DZS-a, od ukupno 3,3 milijuna noćenja ostvarenih u kućama i stanovima za odmor u razdoblju 15. lipnja do 15. rujna, 41 posto noćenja (više od 1,4 milijuna) ostvarile su osobe za koje se boravišna pristojba plaća po noćenju, a 59 posto osobe koje su boravišnu pristojbu platile paušalno (za oko 2,1 milijun noćenja). (Hina)



Pisane vijesti