National Geographic Adventure: Hrvatska najpoželjnija destinacija za 2006. godinu

Slika /arhiva/nga-02.jpg

 

Poznati američki magazin National Geographic Adventure proglasio je Hrvatsku najpoželjnijim svjetskim odredištem za 2006. godinu.

National Geographic Adventure po prvi je put proveo anketu među svojim novinarima i osobljem kako bi sastavio i objavio ljestvicu svjetskih odredišta "koja se moraju posjetiti sljedeće godine".

Urednici i novinari uglednog lista na prvo su mjesto svrstali Hrvatsku, a u njoj posebno istaknuli Kornate.

Na drugom je mjestu Argentina s Patagonijom, treća Mongolija i njezina pustinja Gobi, a slijedi Bocvana i delta Okavanga. Na listi se još nalaze Indija, Južna Afrika, Tajland, Kina, Ekvador i Mozambik.

Adventure, ugledan mjesečnik američkog društva National Geographic namijenjen ljubiteljima aktivnog odmora i uzbudljivih putovanja u dijelove svijeta koji obećavaju pustolovno istraživanje očuvane prirode, objavio je u ponedjeljak, u izdanju za studeni, veliki članak o Hrvatskoj.

Nakon putovanja kajakom dugog 640 kilometara od Zadra do Dubrovnika, novinar Adventurea Jon Bowermaster preporučio je arhipelag Kornate
kao jedinstveno mjesto koje se neizostavno mora posjetiti.

"Ljepota otoka je nedirnuta i opora, kultivirana, ali neukroćena", kaže autor u članku koji je zauzeo 10 stranica magazina i obogaćen je prekrasnim fotografijama Kornata, Mljeta i drugih atrakcija hrvatske obale i otoka.

Turizam se u Hrvatskoj nakon rata ponovno naglo razvija. Europljani su se u velikom broju vratili i za sobom povukli ostatak svijeta, piše National Geographic Adventure.

Višestoljetni gradovi poput Hvara, Korčule i Dubrovnika prepuni su mladih i bogatih, prizivajući Hrvatskoj naziv nove rivijere. Slavni američki glumac Tom Cruise posjetio je prošle godine na svojoj jahti Dubrovnik, a Hrvati se već navikli na posjete poznatih, kao što su britanski princ William i američki glumac hrvatskog podrijetla John Malkovich.

No, Hrvatska ne nudi samo more i sunce, kaže mjesečnik.

"Nakon što se Hrvatska vratila na turističku kartu pojavljuju se cijeli niz novih turističkih mogućnosti, od kulturoloških i kulinarskih obilazaka u obalnim gradovima okruženim zidinama, do penjanja na morske stijene i naturističkih ekskurzija", ističe Adventure. (Hina)



Pisane vijesti