Na Korčuli otvoren muzej Marka Pola

Slika /arhiva/120813-M-Marko-Polo.jpg

U jeku turističke sezone u gradu Korčuli otvoren je muzej Marka Pola, pustolova koji potiče s otoka Korčule i koji je u 13. stoljeću posjetio tada daleku i nepoznatu Kinu.

Muzej je obogatio turističku ponudu Korčule i Hrvatske, te o putovanjima najpoznatijeg Korčulanina govori na originalan način. Posjetitelji će u ovdje, kroz sedam scena dočaranih vrhunskom scenografijom i realističnim lutkama, uz pratnju audio vodiča, proći život Marka Pola od njegovog kretanja na putovanje iz Korčule, preko karavana u pustinji, pa sve do dvora poznatog mongolskog vladara Kublai Khana. Jedna od scena prikazuje pomorsku bitku između genoveške i mletačke flote koja se zbila 7. rujna 1298. ispred Korčule i u kojoj je Marko Polo zarobljen. Priča završava prikazom boravka Marka Pola u tamnici u Genovi gdje je nastalo njegovo djelo Million.

Prije samog otvorenja, muzej je posjetila i državna kineska televizija CCTV, koja je u sklopu obilaska otoka Korčule snimila prilog.

U muzej je uloženo više od dva milijuna kuna, a ideju je realizirao mladi križevački poduzetnik Rudolf Petrinec. Na ideju za otvaranje muzeja došao sam putujući svijetom, obilazeći najpoznatije muzeje i tada sam shvatio kako našem turizmu nedostaje sadržaja koji bi obogatili kulturnu ponudu i utjecali na povećanje broja turista, rekao je Petrinec, dodavši kako, zahvaljujući muzeju, očekuje dodatnih između 15 i 20 tisuća posjetitelja.



Pisane vijesti