Na Jadranu trenutno dnevno boravi oko milijun domaćih i stranih gostiju

Slika /arhiva/DrzTajZdenkoMicic006.jpg

Na jadranskoj obali trenutno dnevno boravi oko milijun domaćih i stranih gostiju, rekao je državni tajnik za turizam Zdenko Mičić, iznoseći očekivanja da  će sezona po broju dolazaka turista biti pet posto bolja, pri čemu bi mogući prihod od turizma mogao iznositi oko šest milijardi eura.

Procjenu broja turista Mičić temelji na podatku da je na Jadranu oko 800 tisuća registriranih kreveta, da je većina tih kapaciteta popunjena, a uz podatke o drugim oblicima ponude treba, kaže, pribrojiti i neprijavljene turiste.

Mičić je u razgovoru za Hinu podsjetio da je za ovogodišnju turističku sezonu planiran porast broja dolazaka od dva posto, a, prema svim pokazateljima, taj će broj premašiti pet posto.

Glede financijskih pokazatelja ovogodišnje sezone, Mičić je procijenio da bi oni mogli biti također oko pet posto veći nego lani, kada je prihod od turizma iznosio 5,4 milijarde eura. Nastavi li se takav dolazak gostiju, ove turističke sezone mogli bi uprihoditi oko šest milijardi eura, no to će ovisiti i o drugim faktorima - izvanpansionskoj potrošnji, produžetku sezone i sl., smatra Mičić.

Ocjenjujući srpanj daleko kvalitetnijim od prošlogodišnjeg, jer hotelijeri nisu imali tzv. 'sezonsku rupu', Mičić naglašava da je tome pridonio dolazak turista sa alternativnih turističkih tržišta, iz Francuske i Skandinavije, koja su ublažila pad broja turista sa njemačkog turističkog tržišta, tradicionalnog za Hrvatsku. U nekim županijama u Dalmaciji broj turista povećan je i do 20 posto, kazao je.

No, Mičić očekuje u kolovozu dolazak oko 1,6 milijuna njemačkih turista na Jadran, jer je Hrvatska, kako je rekao, traženo odredište.

Iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) najavili su za kraj ovog jedna točne prve privremene rezultate o broju gostiju i ostvarenim noćenjima u srpnju, kao i kumulativne rezultate od siječnja do srpnja. U HTZ-u ocjenjuju da ovogodišnja turistička sezona protječe odlično i iznad svih očekivanja.

(Hina)



Pisane vijesti