Na e-Savjetovanju pravilnici kojima će se u 2021. godini regulirati oslobođenje od plaćanja dijela turističke pristojbe i članarine

Slika /2021_ilustrac_f/750-500nonTrans-e-Savjetovanja_logo.png

S današnjim danom na web portalu e-Savjetovanja otvorena su javna savjetovanja za Pravilnik o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe u 2021. godini, Pravilnik o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari) te Pravilnik o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici.

Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću otvoreno je do 25. svibnja 2021. godine.
 
„Ministarstvo turizma i sporta radi na usvajanju izmjena i dopuna više Pravilnika, kojima će se i u ovoj godini regulirati oslobođenje od plaćanja dijela turističke pristojbe i članarine za privatne iznajmljivače i OPG-ove, kao i pristojbe za nautiku te smanjenje turističke pristojbe za uslugu noćenja u komercijalnim objektima kao što su hoteli i kampovi. Rasterećenje sektora na temelju ovih pravilnika iznosit će više od 118 milijuna kuna“, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
Pravilnikom o odgodi ili oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe u 2021. godini predlaže se oslobođenje plaćanja pola iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za glavni krevet, smještajnu jedinicu u kampu i kamp odmorištu te prema kapacitetu u objektu za robinzonski smještaj, ali i u cijelosti za pomoćni krevet, za 2021. godinu.

Također se plaćanja godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za 2021. godinu predlaže i oslobađanje osoba čiji su smještajni objekti zbog potresa 2020. godine označeni kao neuporabljivi (crvena oznaka) ili privremeno neuporabljivi (žuta oznaka), uz uvjet da nemaju ranije nepodmirenih obveza po osnovi turističke odnosno boravišne pristojbe.

Jednako tako od dijela turističke pristojbe predlaže se i oslobađanje osoba koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, prema prijedlogu kojeg su dale regionalne turističke zajednice za područja svojih županija.

Pravilnikom o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (nautičari) predlaže se oslobađanje plaćanja 20% paušalnog iznosa turističke pristojbe, koja se plaća prema duljini plovila i vremenskom razdoblju boravka na plovilu dok se Pravilnikom o dopuni Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici predlaže umanjenje visine godišnjeg paušalnog iznosa članarine za 50 % po krevetu odnosno smještajnoj jedinici, dok se za pomoćne krevete predlaže oslobađanje od plaćanja članarine.

Priopćenja