Ministrica Brnjac u radnom posjetu Njemačkoj

Slika /2022_photo_ilustrac/220506_ADAC1.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac posjetila je München, gdje se susrela s predstavnicima njemačkog autokluba ADAC (Allgemeine Deutsche Automobil Club) te predstavnicima turoperatora u cilju još kvalitetnijeg pozicioniranja hrvatske turističke ponude na njemačkom tržištu s posebnim naglaskom na Slavoniju i Dubrovačko-neretvansku županiju.

Njemačka je najvažnije emitivno tržište za Hrvatsku s kojeg je u prošloj godini ostvareno 30 posto ukupnog broja noćenja stranih turista. Ove godine očekujemo još bolje rezultate zahvaljujući izvrsnoj suradnji s njemačkim ADAC-om temeljem Memoranduma o razumijevanju koji smo potpisali prije samo pola godine. Uz već dogovorene aktivnosti, očekujemo da će ovaj Memorandum potaknuti i poboljšati daljnju suradnju hrvatske i njemačke industrije putovanja. Jedan od dobrih primjera jest i suradnja ADAC-a s Jadrolinijom koja će omogućiti dostupnost karata za međunarodne linije Jadrolinije putem web platformi ADAC-a. Također, iznimno mi je drago što su i ove godine brojni turoperatori i agencije u Njemačkoj, a osobito u Bavarskoj, iz koje nam tradicionalno dolazi velik broj njemačkih turista, prepoznali Hrvatsku kao destinaciju kvalitetne i autohtone turističke ponude. Posebno je vrijedan njihov doprinos u proširenju ponude na destinacije u Hrvatskoj koje još uvijek nisu dovoljno poznate njemačkim turistima“, istaknula je ministrica Brnjac koja se sastala s predsjednikom ADAC-a Christianom Reinickeom i predsjednikom zaduženim za turizam i financije u ADAC-u Karlheinzom Jungebeckom te s izvršnim direktorom FTI Touristik Ralphom Schillerom i vlasnikom I.D. Riva Tours Selimirom Ognjenovićem.
 


Na sastancima se razgovaralo o daljnjoj suradnji, strateškoj orijentaciji Hrvatske prema održivom turizmu te sve većem interesu njemačkih turista za održiv način putovanja, što između ostalog uključuje putovanja izvan ljetne sezone kao i povećani interes za putovanja na manje poznate destinacije .

Klimatske promjene imaju sve veći utjecaj na odabir destinacija. Faktor održivog poslovanja i razvoja kao kriterija za odabir destinacije posebice je izražen među turistima iz Njemačke stoga je u predstojećem razdoblju iznimno važno pozicioniranje Hrvatske kao održive destinacije“, istaknula je ministrica Brnjac.
 
ADAC je jedan od najvećih strukovnih klubova u Europi te je najveći njemački i drugi po članstvu automobilistički klub na svijetu. Udruga broji više od 21 milijun članova, a sastavljena je od 18 regionalnih klubova na cijelom njemačkom teritoriju koji imaju veliki broj poslovnica, odnosno agencija u gradskim središtima koje djeluju i kao turističke agencije. ADAC je prošle godine u svoj popis najboljih europskih kampova uvrstio 134 hrvatska kampa, jednako kao i 2019. te da je 13 kampova dobilo posebnu oznaku Superplatz 2021.

Osim sastanka s predstavnicima ADAC-a, održani su i sastanci s predstavnicima FTI Touristik, najvećim turoperatorom u Bavarskoj i jednim od najvećih u Njemačkoj, koji surađuje s više od 14.000 agencija i online portala diljem Europe te I.D. Riva Tours, najvećim specijaliziranim turoperatorom za Hrvatsku koji je posebno specijaliziran za kružna putovanja (krstarenja) te u segmentu grupnih putovanja autobusima i charter letovima iz brojnih njemačkih gradova.
 
Turistički promet s našeg najvažnijeg tržišta odvija se prema planu te smo kratki boravak u Münchenu iskoristili za sastanak s našim strateškim partnerima. ADAC za Nijemce predstavlja najvažniji izvor informacija kada govorimo o putovanjima u inozemstvo, naše zajedničke aktivnosti su pokrenute, a dio promotivnih kampanja kreće za koji dan. Ova suradnja od velike je važnosti jer njome našim gostima pružamo točne informacije o onome što ih u Hrvatskoj očekuje, a dodatno imamo i potporu jedne od najutjecajnijih njemačkih institucija koja uživa veliko povjerenje svojih građana. Sastanak smo odradili i sa partnerom I. D. Riva Tours, koji jedini na tržištu Njemačke u svojoj ponudi gostima nudi Slavoniju, Baranju i Zagorje te ruralna i održiva područja koja su se u doba pandemije pokazala kao iznimno tražen turistički proizvod. Odlične povratne informacije dobili smo i od predstavnika FTI Touristik, koji su zainteresirani za dodatnim jačanjem suradnje kroz njihove interne kanale prodaje“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.
 
Turisti iz Njemačke u 2021. godini ostvarili su 21,2 milijuna noćenja, odnosno jednak broj noćenja kao i 2019. godine. Pri tome su 41 posto noćenja ostvarili u privatnom smještaju, 35 posto u kampovima te 14 posto u hotelima. Najveći dio noćenja ostvarili su u Istarskoj županiji (45 posto) te Primorsko-goranskoj županiji (22 posto), dok se ostatak noćenja najvećim dijelom realizirao u dalmatinskim županijama (29 posto) od kojih prednjači Splitsko-dalmatinska županija (11 posto).

Priopćenja