Ministrica Brnjac održala sastanak s predstavnicima Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore

  • Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/201218_mints003.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je sastanak s predstavnicima Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, na čelu s predsjednikom Josom Smolićem.

Ministrica Brnjac tom je prilikom ponovila kako sektor ima potpunu podršku Ministarstva turizma i sporta u cilju daljnje kvalitetne suradnje i odgovora na izazove s kojima se susrećemo.

„Dosadašnjim kompenzacijskim mjerama pomoći gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta, ali i nastavkom istih, pokazali smo da slušamo i prepoznajemo potrebe sektora te konkretnim mjerama osiguravamo likvidnost poduzeća, što je ključno u ovom trenutku, ali i za nadolazeću turističku 2021. godinu“, istaknula je Brnjac te dodala kako su u tijeku pripreme za nove COVID19 kreditne linije koje služe upravo za likvidnost poslovanja.

Podsjetimo kako je na raspolaganju ukupno 1,3 milijarde kune, a ministrica je ukazala i na Instrument za oporavak i otpornost EU kroz koji bi Hrvatska trebala dobiti šest milijardi eura bespovratnih sredstava, a dio toga će biti usmjereno i u turistički sektor.
 
Sudionici sastanka složili su se kako je potrebno dodatno jačanje stručnih kadrova u turizmu i ugostiteljstvu, ali i povezivanje turističkih proizvoda u cilju kreiranja kvalitetnije ponude i usluge, što se u ovoj izazovnoj godini pokazalo održivim i nužnim.

„Polovica županijskih uprava identificira radnu snagu kao glavno ograničenje turističkog razvoja. Zato smo osmislili koncept regionalnih centara kompetentnosti u kojima će se tržište rada povezati s obrazovanjem. U skladu s time objavili smo i Poziv ustanovama za strukovno obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva. Program stipendiranja učenika i studenata provodi se od 2008. i do sada je sufinancirano više od 1975 stipendista za koje je isplaćeno više od 14 milijuna kuna. Početkom 2021. planiran je poziv koji će biti financiran iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom Jačanje izvrsnosti i privlačnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, a u iznosu od gotovo 13 milijuna kuna", na sastanku je kazala ministrica.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim kompenzacijskim mjerama Vlade RH, posebice u vidu očuvanja i poticanja likvidnosti poduzeća.
 
Na kraju sastanka, ministrica Brnjac još jednom je pozvala na razumijevanje, ističući kako je prioritet svih donesenih mjera očuvanja zdravlja i života građana.
 
„Poštujući propisane epidemiološke mjere pokazujemo odgovornost i pomažemo što skorijoj normalizaciji gospodarskih i društvenih aktivnosti“, zaključila je Brnjac.



Priopćenja