Ministri turizma i poljoprivrede, Ostojić i Jakovina, otvorili Zagreb Wine Gourmet Weekend

Slika /arhiva/FAH-120413-zwg1.jpg

Vino, hrana i doživljaj povezan s njihovim kušanjem sastavni je dio hrvatske turističke ponude i sve važniji motiv dolaska turista u Hrvatsku te će 'gourmet' imati važno mjesto i u predstojećoj strategiji razvoja turizma, kazao je danas ministar turizma Veljko Ostojić otvarajući festival vina i hrane Zagreb Wine Gourmet Weekend (ZWGW) koji se do 15. travnja održava u Gliptoteci HAZU-a i Centru Kaptol. Festival je u organizaciji Digitel Grupe okupio oko 140 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, od kojih je oko sto vinara, dok su ostali proizvođači raznih delicija, a svi će ukupno predstaviti više od 200 brendova. I ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ističe kako Hrvatska ima puno toga za ponuditi u vinima i hrani što će biti važno i po ulasku u EU. Ministarstvo poljoprivrede učinit će sve što može za unapređenje vinarstava i vinogradarstva koje u Hrvatskoj ima svoju povijest i tradiciju, kazao je Jakovina.

Vino, hrana i doživljaj povezan s njihovim kušanjem sastavni je dio hrvatske turističke ponude i sve važniji motiv dolaska turista u Hrvatsku te će 'gourmet' imati važno mjesto i u predstojećoj strategiji razvoja turizma, kazao je danas ministar turizma Veljko Ostojić otvarajući festival vina i hrane Zagreb Wine Gourmet Weekend (ZWGW) koji se do 15. travnja održava u Gliptoteci HAZU-a i Centru Kaptol.

Festival je u organizaciji Digitel Grupe okupio oko 140 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, od kojih je oko sto vinara, dok su ostali proizvođači raznih delicija, a svi će ukupno predstaviti više od 200 brendova. U Gliptoteci se predstavljaju vinari i proizvođači delicija, dok će se u Centru Kaptol svakodnevno održavati projekcije dokumentaraca, vinske radionice te ukupno sedam panel rasprava sa svjetskim i domaćim vinskim i gourmet stručnjacima, među kojima i nekoliko udruga hrvatskih vinara.

Ministar turizma Ostojić je kazao kako ga veseli što je na planu promocije i proizvodnje kvalitetnih vina i hrane zadnjih godina napravljen iskorak uz pomoć vinara, ali i hotelijera, ugostitelja i medija što pokazuju i sve brojnija stručna svjetska priznanja te sami turisti. Smatra i da će smanjenje stope PDV-a za turizam od iduće godine biti dodatni poticaj i za razvoj gourmet scene u Hrvatskoj te da će svi krajevi ravnomjerno raditi na toj, kako je kazao, sjajnoj priči vezanoj za hrvatsku kulturu stola.

I ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ističe kako Hrvatska ima puno toga za ponuditi u vinima i hrani što će biti važno i po ulasku u EU. Ministarstvo poljoprivrede učinit će sve što može za unapređenje vinarstava i vinogradarstva koje u Hrvatskoj ima svoju povijest i tradiciju, kazao je Jakovina. Po podacima koje je iznio, u Hrvatskoj je pod vinogradima površina od oko 33 tisuće hektara, izvozimo oko 1,5 milijuna litara vina te već imamo oko 100 robnih marki-brendova vrhunskih vina, a vjeruje da i u tom smislu Hrvatska može biti još uspješnija.

Na upit hoće li Vlada odrediti vino kao strateški proizvod poljoprivrede, što očekuju udruge vinara, Jakovina je kazao da će Vlada odrediti poljoprivredu i prehrambeno-prerađivačku industriju strateškim dijelom hrvatskog gospodarstva te da vino u tome ima svoje mjesto. Dodao je i da su vino i njegova promocija uključeni i turizam te da će se kroz niz strateških mjera zasigurno pomagati i proizvođačima vina. (Hina)



Pisane vijesti