MINISTARSTVO TURIZMA S 1,3 MLN KUNA SUFINANCIRA NOSITELJE PROJEKATA RAZVOJA TURIZMA

Slika /arhiva/MINT-c.jpg

Pozivamo vas na svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih potpora s nositeljima turističkih projekata kojima su prethodno odobrena sredstva iz pretpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova.

Potpisivanje ugovora s nositeljima projekata održat će se u ponedjeljak, 8. rujna 2008. godine, s početkom u 9,30 sati, u Ministarstvu turizma, Prisavlje 14.

Temeljem programskih smjernica rada Vlade Republike Hrvatske i razvojne strategije turizma u Hrvatskoj, Ministarstvo turizma objavilo je 23. travnja 2008. godine 'Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava turističkim projektima kojima su odobrena sredstva iz pretpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova'.

Javni je poziv upućen jedinicama lokalne/regionalne samouprave, trgovačkim društvima, zadrugama, udrugama, ustanovama i drugima, a rok za dostavu zahtjeva traje do potrošnje proračunom predviđenih sredstava, a zaključno do 31. listopada 2008. godine.

Riječ je o potpori turističkim projektima koji imaju utjecaj na podizanje kvalitete usluge turističke ponude i kojima su odobrena sredstva iz pretpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova, s ciljem da se osigura obvezni dio sufinanciranja od strane podnositelja.

Na temelju javnoga poziva, Ministarstvo turizma do sada je primilo i prihvatilo 11 projekata, kojima je dodijeljeno nešto više od 1,3 milijuna kuna bespovratnih potpora.

Predviđena sredstva namijenjena su osiguranju obveznog dijela sufinanciranja od strane podnositelja, a krajnji cilj dodjele ovih potpora je podizanje ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma, te u konačnici ukupnog hrvatskog gospodarstva.

Pretpristupni fondovi EU osiguravaju 75 do 85 posto financijskih sredstava za realizaciju projekta, a ostatak treba osigurati nositelj projekta. Upravo taj dio nositeljima projekata stvara financijske probleme, te radi toga često ne mogu ostvariti projekt i iskoristiti sredstva fondova EU. Stoga je Ministarstvo turizma odlučilo preko javnog poziva, iz proračunskih sredstava osigurati bespovratne poticaje s ciljem razvoja turizma.

Odabrani projekti usmjereni su na razvoj agro, prekograničnog, kulturnog, eko i drugih oblika turizma, čija realizacija će pozitivno utjecati na ukupni turizam, dok su temeljna sredstva za njih dobivena iz EU fondova poput CARDS, PHARE i međunarodnih fondova kao što su UNDP, USAID i drugi. 



Najave