Ministarstvo turizma i sporta osiguralo strukovnim i umjetničkim školama milijun kuna za provođenje projekata

Slika /2021_ilustrac_f/211111_javnipoziv.jpg

Ministarstvo turizma i sporta je, s ciljem jačanja kompetencija učenika srednjih strukovnih i umjetničkih škola i razvijanja svijesti o mogućnostima razvoja karijere u turizmu, objavilo javni poziv za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam u 2022. godini. Projekte mogu prijaviti srednje strukovne i umjetničke škole čiji su osnivači Grad Zagreb, županija ili Republika Hrvatska. Iznos zatraženih sredstava može najviše biti 25 tisuća kuna, ukoliko se prijavljuje jedna škola, odnosno 50 tisuća kuna ukoliko se prijavljuju dvije ili više škola.

Sredstva su namijenjena za projekte koji nude doprinos povezivanju obrazovnog sustava i poslodavaca u turizmu, poboljšanju pristupačnosti turistima s invaliditetom te ublažavanju utjecaja turizma na klimu i okoliš i obratno (ublažavanje - smanjivanje emisija stakleničkih plinova mjerama npr. energetske učinkovitosti, elektro-mobilnosti i sl. te  prilagodbu klimatskim promjenama - korištenje rješenja zelene infrastrukture, digitalnih rješenja za rano uzbunjivanje o toplinskim valovima i ekstremnim vremenskim događajima, smanjenje otpada,  i sl.)

Prioritete za dodjelu bespovratnih sredstava imat će projekti koje prijavljuju najmanje dvije škole partneri iz različitih obrazovnih sektora, koji uključuju i pridružene partnere iz javnog, privatnog i/ili civilnog sektora te koji su usmjereni na učenike osnovnih škola.
 
Tijekom zadnjih šest godina, Ministarstvo je kroz program Promocija zanimanja izdvojilo oko 3,1 milijun kn i financiralo 97 projekata, a od početka provedbe ovog programa pa sve do 2021. godine Ministarstvo turizma i sporta je sveukupno izdvojilo preko 5,5 milijuna kuna.
 
Javni poziv je otvoren do 2. studenog 2022. godine, a više informacija o programu i potrebnoj dokumentaciji za kandidiranje projekata nalazi se na mrežnim stranicama Ministarstva turizma i sporta.

Pisane vijesti