Ministar turizma s ministrima gospodarstva i prometa Republike Latvije

Slika /arhiva/flafs-latv-cro.jpg

Ministar turizma Damir Bajs primio je u službeni posjet ministra gospodarstva Republike Latvije, Kasparsa Gerhardsa i ministra prometa Republike Latvije, Ainārsa Šlesersa sa suradnicima, a u sklopu službenog posjeta predsjednika Republike Latvije, Valdisa Zatlersa Republici Hrvatskoj.

Dvije zemlje veže dugogodišnje prijateljstvo i uspješna suradnja, potkrijepljena i 2005. godine, potpisivanjem Sporazuma o suradnji na području turizma. Republika Latvija snažno podržava ulazak Republike Hrvatske u EU, a njena su iskustva izuzetno zanimljiva za Hrvatsku, jer se Latvija uspjela pozicionirati među najbrže rastuća europska gospodarstva.

Ministar Bajs dao je kratki pregled stanja turizma u 2008. godini, te je u tom kontekstu naglasio da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koje se i ove godine mogu pohvaliti rastom turističkog prometa. Tome svakako doprinose i turisti iz Latvije koji su 2007. godine ostvarili rast od 58,6% u dolascima, tj. 74,46% u noćenjima u usporedbi sa 2006. godinom.

Temeljem Sporazuma predviđeno je osnivanje Mješovite komisije za turizam, a koja bi obrađivala područja od obostranog interesa. Ministar Bajs predložio je da se prvi sastanak Mješovite komisije održi u proljeće 2009. godine u Republici Hrvatskoj, a kao područja suradnje u obzir dolaze: održivi razvoj turizma, obrazovanje i usavršavanje kadrova u turizmu, te selektivni oblici turizma.

Ministri su dogovorili razmjenu informacija iz područja turizma, te intenziviranje dosadašnje, već uspješne suradnje na području turizma.  



Pisane vijesti