Ministar Ostojić s predstavnicima najvećih strukovnih udruga u turizmu

Slika /arhiva/web-120613-u-001.jpg

Ministar turizma Veljko Ostojić sastao se danas s predsjednicima najvećih strukovnih udruga koje djeluju u turizmu - Kristianom Šustarom iz Udruge poslodavaca u hoteljerstvu Hrvatske, Borisom Žgombom iz  Udruge hrvatskih putničkih agencija, Tihomirom Nikolašem iz Kamping udruženja Hrvatske te Šimom Klarićem iz Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela. Razgovarali su o dosadašnjim turističkim kretanjima te trenutnom stanju bukinga za glavni dio sezone i post sezonu te su se složili oko optimističnih predviđanja za nadolazeću turističku sezonu, prilikom čega je ministar Ostojić istaknuo kako očekuje fizičke rezultate turističkog prometa na razini prošle godine, uz ukupan porast prihoda od turizma za 3 do 5%. Kao ključni cilj cjelokupnog turističkog sektora istaknuto je povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma, pri čemu su predstavnici udruga naveli kako su odluka o primjeni diferencirane stope PDV-a od 10%, koja će biti aktivna od 1.1. 2013., te smanjenje fiskalnih davanja za zdravstveno osiguranje, velik poticaj za razmatranje politike cijena za narednu godinu. Uz to, razgovaralo se o potrebi daljnjeg rasterećenja turističkog sektora u budućnosti.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Ministar turizma Veljko Ostojić sastao se danas s predsjednicima najvećih strukovnih udruga koje djeluju u turizmu - Kristianom Šustarom iz Udruge poslodavaca u hoteljerstvu Hrvatske, Borisom Žgombom iz  Udruge hrvatskih putničkih agencija, Tihomirom Nikolašem iz Kamping udruženja Hrvatske te Šimom Klarićem iz Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

Razgovarali su o dosadašnjim turističkim kretanjima te trenutnom stanju bukinga za glavni dio sezone i post sezonu te su se složili oko optimističnih predviđanja za nadolazeću turističku sezonu, prilikom čega je ministar Ostojić istaknuo kako očekuje fizičke rezultate turističkog prometa na razini prošle godine, uz ukupan porast prihoda od turizma za 3 do 5%.

Kao ključni cilj cjelokupnog turističkog sektora istaknuto je povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma, pri čemu su predstavnici udruga naveli kako su odluka o primjeni diferencirane stope PDV-a od 10%, koja će biti aktivna od 1.1. 2013., te smanjenje fiskalnih davanja za zdravstveno osiguranje, velik poticaj za razmatranje politike cijena za narednu godinu. Uz to, razgovaralo se o potrebi daljnjeg rasterećenja turističkog sektora u budućnosti.

Ministar je s predstavnicima udruga razgovarao i o pojedinačnim programima rada svake od udruga, kao i o edukaciji koju će provoditi. Radno zakonodavstvo također je bila jedna od tema na dnevnom redu. Na sastanku još je jednom potencirana važnost suradnje Ministarstva s najvećim strukovnim udrugama koje djeluju u turizmu te je naglašena vrijednost njihove međusobne suradnje.

Ovo je posljednji službeni razgovor s predstavnicima najvećih udruga prije same glavne turističke sezone, a ministar je istaknuo kako je velik dio posla za ovu sezonu već učinjen. “Za sada su obrisi uspješni i pozitivni, ali ispred nas je još šest mjeseci napornog rada koje moramo odraditi što kvalitetnije umijemo. Iskreno se nadam da će ova turistička godina donjeti očekivane rezultate svima i biti nagrada svima za uloženi trud, rekao je ministar.“



Pisane vijesti