Ministar Lorencin u Budimpešti 18. i u Pragu 19. svibnja

Slika /arhiva/mint.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin službeno će posjetiti Mađarsku i Češku Republiku.

U ponedjeljak, 18. svibnja ministar će se u Budimpešti sastati s mađarskim zamjenikom državnog tajnika Ádámom Ruszinkom, s kojim će razgovarati o poboljšanju suradnje, turističkim trendovima i strategijama, zajedničkim nastupima na dalekim tržištima, povlačenju sredstava iz fondova Europske unije te razmijeniti aktualnosti s područja turizma.

U nastavku, ministar će sudjelovati na prezentaciji u organizaciji predstavništva Hrvatske turističke zajednice, na kojem će destinacija Kvarner predstaviti svoje turističke potencijale, a ministar će se ovom prilikom susresti i s mađarskim turoperatorima i novinarima.

U utorak, 19. svibnja, ministar će otputovati u Prag, gdje će sudjelovati u prezentaciji turističke ponude i eno gastro proizvoda klastera središnja Hrvatska u organizaciji predstavništva HTZ-a te će se susresti s najvećim turoperatorima na području Češke.

Turisti iz Češke u 2014. godini su ostvarili 710 tisuća dolazaka i 4,93 milijuna noćenja, što je pad od 1,1 % u dolascima, odnosno 1,3 % u noćenjima. (udio 7 % u ukupnim noćenjima). Gosti iz Češke najviše su noćenja u 2014.godini imali u Splitskoj-dalmatinskoj županiji (35 %) te zatim Istri (15 %) i  Kvarneru (14 %).

Turisti iz Mađarske su u 2014. godini zabilježili 397 tisuća dolazaka i 2,16 milijuna noćenja, što je rast od 10 % u dolascima, odnosno 9,4 % u noćenjima. (udio 3 % u ukupnim noćenjima). Gosti iz Mađarske najviše su noćili na Kvarneru (27 %), te u Zadarskoj (22 %) i Istarskoj županiji (19 %).



Najave