Ministar Kalmeta zadovoljan s dosadašnjim turističkim rezultatima

Slika /arhiva/11072006g_017 (2).jpg

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na današnjoj je sjednici Povjerenstva hrvatske Vlade za pripremu i provedbu ovogodišnje turističke sezone u Umagu izrazio zadovoljstvo turističkim rezultatima u prvih šest mjeseci.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice od siječnja do kraja lipnja u Hrvatskoj je zabilježeno pet posto više turista te šest posto više noćenja u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

"Glavni vrhunac turističke sezone tek slijedi u srpnju i kolovozu, što potvrđuje podatak da je u prva dva vikenda u srpnju cestovnim putem u našu zemlju ušlo više od 600 tisuća gostiju. Stoga držim da će ova godina po ukupnim rezultatima biti rekordna", istaknuo je ministar Kalmeta.

Dodao je i kako su informacije turističkih tvrtki o bukingu za rujan i listopad također iznimno pozitivne.

Dosadašnje iskustvo potvrđuje kako su financijski učinci rasli brže od fizičkih pokazatelja, što je, smatra Kalmeta, rezultat ulaganja u kvalitetu smještaja i sadržaja, ali i boljeg pozicioniranja Hrvatske na svjetskom turističkom tržištu.

Pritom je istaknuo kako je u ovu turističku sezonu uloženo milijardu eura, od toga 50 posto je uložila država u infrastrukturu, a 50 posto privatni sektor u smještajne kapacitete.

Govoreći o Zakonu o ugostiteljstvu naglasio je kako je kroz prvo čitanje u Hrvatskom saboru dobio punu potporu te se stoga priprema kao konačni prijedlog za drugo čitanje koncem jeseni.

Novi zakon o ugostiteljstvu u potpunosti je usklađen sa stečevinama zakonodavstva EU-a i uz punu potporu strukovnih udruga. Ima za cilj riješiti određena pitanja koja su se pojavila u praksi,  poput pitanja buke tijekom turističke sezone, rekao je Kalmeta dodavši kako će primjerice restorani i barovi u naseljima moći raditi do ponoći, dok će im lokalna poglavarstva moći produžiti rad za najdulje dva sata.

Ujedno je najavio kako će zakon o turističkoj djelatnosti biti uskoro upućen u proceduru prvog čitanja pod novim nazivom zakon o uslugama u turizmu.

Istaknuo je i kako su tijekom zadnjih godinu dana u suradnji s drugim ministarstvima ostvarene pretpostavke za intenzivnije investiranje u golf igrališta u Hrvatskoj te najavio do kraja ovog mjeseca potpisivanje ugovora  za izgradnju golf terena na području Crvenog vrha kod Umaga.

U raspravi na sjednici Povjerenstva državni tajnik resornog ministarstva Zdenko Mičić naglasio je kako će se i u 2007. godini nastaviti odnosno dovršiti privatizaciju hotelsko-turističkih društava.

Glavni državni inspektor Kruno Kovačević je pak izvijestio kako je do sada zbog sive ekonomije u Hrvatskoj zapečaćeno 46 objekata od čega 29 zbog neprijavljivanja radnika.

U sklopu sjednice Povjerenstva predsjednica Uprave umaškog Istraturista Gordana Tomičić predstavila je novi hotelski resort visoke kvalitete "Garden Istra" sa četiri zvjezdice, u koji je uložen 31 milijun eura. (Hina)

Umag, 11. srpnja 2006. - 3. SJEDNICA POVJERENSTVA  HRVATSKE VLADE ZA PRIPREMU I PROVEDBU TURISTIČKE GODINE 2006.



Pisane vijesti