Ministar Bajs svečano otvorio hotel Vespera

Slika /arhiva/090605-icm3w.jpg

Hotel Vespera malološinjske tvrtke Jadranka hoteli, danas je na prigodnoj svečanosti otvorio ministar turizma Damir Bajs.
Ministar Bajs je istaknuo da je u ostvarivanju tog projekta važnu ulogu imala suradnja tvrtke Jadranka hoteli, vlasnika Vespere i grada Maloga Lošinja te županijske uprave. Ocijenio je da je ova turistička godina vrlo zahtjevna, ali da se u nju ušlo u zajedništvu javnoga i privatnog sektora, dodavši kako je u turističku 2009. godinu, opterećenu globalnom recesijom i krizom, Hrvatska ušla s dosad najsnažnijom turističkom promidžbom, za koju je upotrijebljeno tri puta više novca nego ranije (gotovo 190 milijuna kuna), ali i s novim, bitno kvalitetnijim kapacitetima.
Ove će godine, prema anketi Ministarstva turizma, samo hotelske tvrtke uložiti gotovo 4,4 milijardi kuna u unaprjeđenje postojećih te otvaranje novih hotelskih kapaciteta, od čega će dio investicija biti završen sljedeće godine, rekao je Bajs.

Hotel Vespera malološinjske tvrtke Jadranka hoteli, danas je na prigodnoj svečanosti otvorio ministar turizma Damir Bajs.

Ministar Bajs je istaknuo da je u ostvarivanju tog projekta važnu ulogu imala suradnja tvrtke Jadranka hoteli, vlasnika Vespere i grada Maloga Lošinja te županijske uprave.
 

Ocijenio je da je ova turistička godina vrlo zahtjevna, ali da se u nju ušlo u zajedništvu javnoga i privatnog sektora, dodavši kako je u turističku 2009. godinu, opterećenu globalnom recesijom i krizom, Hrvatska ušla s dosad najsnažnijom turističkom promidžbom, za koju je upotrijebljeno tri puta više novca nego ranije (gotovo 190 milijuna kuna), ali i s novim, bitno kvalitetnijim kapacitetima.
 

Ove će godine, prema anketi Ministarstva turizma, samo hotelske tvrtke uložiti gotovo 4,4 milijardi kuna u unaprjeđenje postojećih te otvaranje novih hotelskih kapaciteta, od čega će dio investicija biti završen sljedeće godine, rekao je Bajs.
 

Promatrano prema županijama, najveća ulaganja u hotelske kapacitete su na području Dubrovačko-neretvanske županije gdje se planira uložiti 1,1 milijarde kuna, od čega se gotovo sve odnosi na nove objekte. Najveće ulaganje je „Naselje Radison SAS“ – izgradnja hotela i apartmanskog naselja kategorije 5* - investicija vrijedna 800 milijuna kuna, a otvaranje se očekuje u srpnju ove godine.

Sljedeća je Splitsko-dalmatinska županija gdje se planira ulaganja u hotelske kapacitete u iznosu od 1,076 milijardi kuna, od čega 700 milijuna ulaže u nove objekte. Najveće ulaganje je u hotel Split, kategorije 4* u koji će biti uloženo 225 milijuna kuna, a otvorenje je planirano do turističke sezone 2009.

Primorsko-goranska županija treća je po redu po ulaganjima u hotelske kapacitete. U toj županiji gospodarske tvrtke ulažu 1,069 milijarde kuna u obnovu postojećih i izgradnju novih objekata. Od ulaganja u nove objekte zanimljivo je izdvojiti hotel radnog naziva „Kaštel“ koji je prvi boutique hotel s 4 zvjezdice.
 

Hotel Vespera posluje u sklopu Jadranka hotela, kategoriziran je sa četiri zvjezdice, ima 404 smještajne jedinice i restoran sa 700 mjesta. U rekonstrukciju hotela pozicioniranog kao obiteljski hotel , Jadranka hoteli uložili su 16,9 milijuna eura, dok je još 700 tisuća eura uloženo u uređenje i okoliš poznate Sunčane uvale.

Predsjednica Uprave Jadranka hotela Snježana Baljak, naglašava kako je to dio petogodišnjeg investicijskog ciklusa od 2008. do 2012. godine, za kojeg se u razvoj, obnovu i uređenje objekata planira uložiti više od 80 milijuna eura. Cilj je podići kategorije hotela na četiri i pet zvjezdica i time obogatiti kvalitetu turističke ponude Malog Lošinja, Kvarnera i hrvatskog turizma, a do sada su obnovljena dva od šest hotela tvrtke.


Hotel Vespera prve je goste primio već 10. svibnja, a osim smještaja u 404 smještajne jedinice različitog tipa (od običnih do povezanih obiteljskih soba i apartmana) nudi brojne sadržaje prilagođene obitelji s djecom. Posebna atrakcija je kaskadno, na tri razine postavljen kompleks vanjskih bazena (veliki i dva za djecu) na površini od tri tisuće četvornih metara.


Predsjednik Nadzornog odbora Jadranka hotela i član Uprave Jadranke Sanjin Šolić kazao je da uređenje hotela financirano vlastitim sredstvima i zajmom Erste & Steiermärkische Bank, a radove je za šest mjeseci izvela tvrtka Radnik iz Križevaca. Šolić je dodao da su u vlasničkoj strukturi Jadranka hotela sada tvrtka Jadranka (68 posto) i Europska banka za obnovu i razvoj (32 posto).

Malološinjski gradonačelnik Gari Cappelli ocijenio je da je Europska banka za obnovu i razvoj prepoznala projekt Jadranka hotela i uvjerila se da će gradska uprava pratiti turizam u dijelu komunalne infrastrukture, izrade prostornih i drugih planova. Dodao je da će se Mali Lošinj razvijati kao talasoterapijsko i aromaterapijsko odredište te se da nada da će uskoro biti riješeno za turizam važno pitanje lošinjskoga aerodroma. 



Pisane vijesti