Ministar Bajs: Dani hrvatskog turizma - priprema za zahtjevnu turističku 2009.

Slika /arhiva/081015-pr1.jpg

Ministar turizma Damir Bajs na današnjoj je konferenciji za novinare izvijestio o programu manifestacije DANI HRVATSKOG TURIZMA što će se održati u Opatiji od 22. do 24. listopada ove godine.
Opatija će tako ove godine biti mjesto okupljanja struke gdje ćemo imati prigodu analizirati učinke ovogodišnje sezone, ali i raspraviti o tome što nas očekuje u vrlo zahtjevnoj, turističkoj 2009. godini, naglasio je ministar Bajs, dodavši kako će mjestookupljanja sljedeće godine biti poznato već po završetku skupa u Opatiji, za što je raspisan javni natječaj.
Odgovarajući na pitanja novinara o očekivanjima u sljedećoj turističkoj sezoni, ministar je istaknuo konkurentnost hrvatskog turizma u svjetskom okruženju, što govore i podaci o rastu prihoda od turizma, ali 2009. godina će za svjetski, pa i hrvatski turizam biti vrlo zahtjevna zbog globalne ekonomske krize, te stoga treba pojačati ukupne aktivnosti na pripremi sezone i postaviti realna očekivanja.

Ministar turizma Damir Bajs na današnjoj je konferenciji za novinare izvijestio o programu manifestacije DANI HRVATSKOG TURIZMA što će se održati u Opatiji od 22. do 24. listopada ove godine.

Opatija će tako ove godine biti mjesto okupljanja struke gdje ćemo imati prigodu analizirati učinke ovogodišnje sezone, ali i raspraviti o tome što nas očekuje u vrlo zahtjevnoj, turističkoj 2009. godini, naglasio je ministar Bajs, dodavši kako će mjesto okupljanja sljedeće godine biti poznato već po završetku skupa u Opatiji, za što je raspisan javni natječaj.

Odgovarajući na pitanja novinara o očekivanjima u sljedećoj turističkoj sezoni, ministar je istaknuo konkurentnost hrvatskog turizma u svjetskom okruženju, što govore i podaci o rastu prihoda od turizma, ali 2009. godina će za svjetski, pa i hrvatski turizam biti vrlo zahtjevna zbog globalne ekonomske krize, te stoga treba pojačati ukupne aktivnosti na pripremi sezone i postaviti realna očekivanja.

Država nije jedina koja se treba brinuti o problemima, jednaka je odgovornost i na privatnom sektoru, posebno pri određivanju politike cijena u turizmu, koja, kako je kazao, treba biti adekvatna. Dodaje pritom da su realna povećanja cijena usklađena s rastom inflacije, ali da sve iznad toga treba slijediti rast kvalitete.

O završnici priprema za održavanje trodnevne manifestacije Dani hrvatskog turizma izvijestio je Niko Bulić, direktor Glavnog ureda HTZ-a, istaknuvši kako će tom prigodom biti dodijeljene nagrade institucijama, ali i pojedincima koji su pridonijeli dobrim rezultatima ovogodišnje turističke sezone.

Predstavnica HGK Ondina Šegvić izrazila je zadovoljstvo činjenicom što je u tijeku natječaj, poslije kojega će, već na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma biti poznato mjesto njihova održavanja sljedeće godine.

Dani će početi susretom ministra turizma s predstavnicima međunarodnih turističkih udruženja i institucija. Među njime se uz strane touroperatere očekuju i neki resorni ministri zemalja iz okruženja, najavio je ministar Bajs.

DANI HRVATSKOG TURIZMA u organizaciji Ministarstva turizma Republike Hrvatske i suorganizaciji Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske radiotelevizije i suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Institutom za društvena istraživanja «Ivo Pilar», Hrvatskom udrugom hotelijera i restoratera, Hrvatskim autoklubom i sustavom turističkih zajednica Hrvatske, održavaju se ove godine u Opatiji.

Svečano okupljanje hrvatskih turističkih djelatnika održat će se u povodu dodjele nagrada i priznanja u akcijama ocjenjivanja kvalitete hrvatskih turističkih odredišta, tvrtki i pojedinaca u akcijama „Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku 2008.“, koju provodi Hrvatska radiotelevizija u suorganizaciji s Hrvatskom gospodarskom komorom i „Plavi cvijet“,“ Zeleni cvijet“ i „Djelatnik godine“, koju provodi Hrvatska turistička zajednica.

Odluka o spajanju završnica akcija 'Plavi i zeleni cvijet i djelatnik godine u turizmu' i 'Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku' u zajedničku završnu manifestaciju, donesena je u srpnju ove godine, s time što se obje akcije i dalje provode na dosadašnji način, a omogućava se racionalnije i cjelovitije razmatranje svih tema važnih za hrvatski turizam kao stratešku granu gospodarstva i rezime najvećeg dijela sezone kao i pripreme za sljedeću turističku sezonu.



Pisane vijesti