Mičić: Dobra turistička sezona

Slika /arhiva/OPATIJA-w.jpg

Hrvatska od ovogodišnje turističke godine može očekivati 2 do 3 posto bolje  fizičke turističke rezultate od planiranih, a i financijski će pokazatelji i prihodi u proračunu biti bolji nego lani, što se već pokazalo u srpnju i kolovozu, ocjena je državnog tajnika za turizam Zdenka Mičića iznesena danas na Hrvatskom turističkom forumu u Opatiji.

Taj je Forum u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske radio-televizije (HRT) okupio 400-ak turističkih djelatnika i predstavnika hrvatske Vlade, a organiziran je u povodu večerašnje dodjele priznanja HRT-a Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku 2005.

Mičić je naglasio da su u turizmu, unatoč problemima, ove godine postignuti pomaci u zakonskom reguliranju te u boljoj koordinaciji ministarstava i javnih poduzeća.

Posebno je značajan pomak u privatnom smještaju gdje je bilo 9 posto više prijavljenih iznajmljivača i do 25 posto više noćenja nego lani. To je, drži Mičić, dobra posljedica ovogodišnjeg uvođenja paušalnog plaćanja boravišne pristojbe.

Dobri rezultati ovogodišnje sezone obvezuju da se iduća još bolje pripremi, a tome bi trebale pridonijeti i buduće nove mjere poput prihvaćanja Zakona o turističkom zemljištu, jačeg razvoja golfa, nastavka kvalitetne privatizacije te programa kreditiranja Poticaj za uspjeh.

Mičić i od selektivne stope PDV-a za turizam od 10 posto u 2006. očekuje poboljšanja, prije svega u uravnoteženju prometa na obali, uvjeta poslovanja domaćih i stranih agencija, te pojačavanje investicija hotelskih i drugih tvrtki.

Unatoč dobrim ocjenama sezone, sudionici Foruma su ipak najviše raspravljali o nedostatnim prostornim planovima, divljoj gradnji i daljem razvoju obalnog područja.

Pomoćnik ministrice zaštite okoliša i ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Matija Salaj pritom je naznačio da Hrvatska ipak ima još rezervi za daljnju gradnju na obali te da su zahtjevi za stvaranjem dodatnih 100.000 kreveta razumni i za prostor prihvatljivi.

Ipak je upozorio na nastavak divlje i neadekvatne gradnje, kao i loše prijedloge greenfield investicija. To će se, nada se, zaustaviti nakon što njegovo ministarstvo dovrši izradu studije o prostornom planiranju područja hrvatskog Jadrana.

Sudionici Foruma raspravljali su o daljnjem razvoju hrvatskog turizma, strategiji koje još nema i koju je kako se čulo, potrebno donijeti što prije.

Okupljene je pozdravio i predsjednik HGK Nadan Vidošević ocijenivši da je turizam najveća šansa Hrvatske za razvoj gospodarstva i novo zapošljavanje. (Hina)

 



Pisane vijesti