Marinu Čiliću povelja Europske federacije turističkih novinara

Slika /arhiva/m-cilicP-FAH-H9153041.jpg

Europska federacija turističkih novinara (FEST) odlučila je danas hrvatskom tenisaču i nedavnom pobjedniku US Opena Marinu Čiliću dodijeliti povelju za sjajne sportske rezultate i promidžbu hrvatskog turizma u svijetu.
Priznanje će Čiliću biti uručeno na 21. međunarodnoj smotri turizma, filma i krajobraza (INTERSTAS) koja će se održati u Solinu od 5. do 8. studenoga ove godine, rekao je danas na konferenciji za novinare u Solinu direktor te smotre Vojko Pleština. Čilić je izrazio zadovoljstvo što je nominiran za to visoko međunarodno turističko priznanje te je najavio je da će doći u Solin primiti nagradu budu li mu dopuštale obveze, rekao je Pleština.

Zajedno s 21. INTERSTAS-om u Solinu će se održati i 17. međunarodni festival turističkog filma (ITF'CRO) te 13. predstavljanje hrvatskih gradova i mjesta/sela (KEA/EFE-CRO) za Zlatni cvijet Europe 2015., za što će biti odabran jedan hrvatskih grad ili mjesto/selo.

Na 21. INTERSTAS-u zlatno priznaje primit će 27 dobitnika odabranih među 158 predloženih kandidata - pojedinaca, tvrtaka i asocijacija. Među dobitnicima su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Solina Blaženko Boban, gradonačelnik Bleda Janez Fajfar, načelnik općine Neuma Živko Matuško, direktor Turističke zajednice Biograda na moru Ivo Eškinja, direktorica Turističke zajednice Solina Jelena Stupalo i drugi.

Za 17. međunarodni festival turističkog filma, kako je istaknuto, nominirana su 54 filma, od toga 39 stranih i 15 hrvatskih, a nagrade će biti uručene na završnoj svečanosti tog festivala 7. studenoga ove godine.
Ovogodišnja zajednička manifestacija INTERSTAS, ITF'CRO i KEA/EFE-CRO, kako je rekao Pleština, održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića i predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke te uz potporu Svjetske i Europske federacije turističkih novinara i Europske asocijacije za cvijet i krajobraz.

Gradonačelnik Solina Blaženko Boban istaknuo je da je INTERSTAS odigrao važnu ulogu u afirmaciji arheološko-povijesnog turizma Solina. "Solin postaje prijestolnica arheološko-povijesnog turizma u Hrvatskoj koji uzima sve više maha, a naš je prioritet izgraditi arheološki park Salonu koji neće biti samo solinski ili hrvatski, nego i europski projekt", rekao je Boban.

Direktorica solinske Turističke zajednice Jelena Stupanlo rekla je kako je u kolovozu Solin ostvario 170 posto više dolazaka i noćenja nego u istom razdoblju lani, a u prvih osam mjeseci ove godine 60 posto više noćenja i 38 posto više dolazaka nego u istom razdoblju lani. (Hina)



Pisane vijesti