Manje kruzera na hrvatskom Jadranu

Slika /arhiva/dzs-crostat-l.jpg

Na hrvatskom dijelu Jadrana u razdoblju od siječnja do studenoga prošle godine ostvareno je 698 kružnih putovanja stranih brodova, a na tim je brodovima bilo ukupno nešto više od milijun putnika koji su u Hrvatskoj boravili ukupno 1.496 dana, odnosno u prosjeku dva dana.

U odnosu na isto razdoblje godine prije broj kružnih putovanja manji je za 14,6 posto, a broj putnika koji su na taj način ušli u Hrvatsku manji je za 17,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Najviše stranih brodova na kružnim putovanjima evidentiralo je prvi ulazak u teritorijalno more Hrvatske u Dubrovačko-neretvanskoj (67,8 posto) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (19,5 posto). Preostalih 12,7 posto kruzera evidentiralo je prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more u Zadarskoj (4,7 posto), Istarskoj (3,2 posto), Šibensko-kninskoj (3 posto) i Primorsko-goranskoj županiji (1,8 posto).

Prema zastavi plovila najviše stranih brodova na kružnim putovanjima po Jadranu u jedanaest mjeseci prošle godine bilo je pod zastavom Malte (166) te pod zastavom Bahama (152).

Samo u studenom prošle godine u hrvatskom je Jadranu bilo 26 kružnih putovanja stranih brodova, što je za trećinu (33,3 posto) ili 13 putovanja manje nego u studenom 2013. godine. Putnika je na tim brodovima u studenom došlo 49,3 tisuće ili 28,4 posto manje nego u istom mjesecu godine prije.

Tako je i u studenom nastavljen trend pada kružnih putovanja stranih brodova na Jadranu, koji se bilježio gotovo cijele prošle godine. Izuzetak su samo veljača i travanj kada se bilježio rast tih putovanja za 50 odnosno 2,1 posto u odnosu na iste mjesece 2013. godine.

(Hina)



Pisane vijesti