Manifestacija "NOĆ MUZEJA 2007."

Slika /arhiva/novmuzeja-07.jpg

Ovogodišnja „Noć muzeja“ organizirat će se u petak, 26. siječnja u 25 hrvatskih muzeja iz Karlovca, Osijeka, Kastva, Rijeke, Splita i Zagreba, objavljeno je danas na konferenciji za novinare koja je povodom te manifestacije upriličena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
 
Cilj ovog izvanrednog kulturnog događaja, kojeg već drugu godinu po redu organizira Hrvatsko muzejsko društvo (HMD), jest animiranje šire muzejske i turističke publike, te uključuje posjet izložbenom dijelu muzeja i popratnu seriju događanja koji će toga dana biti besplatno otvoreni za posjetitelje od 18 do 1 sat, istaknuo je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Još jednom je naglašeno kako će ovaj doživljaj biti upotpunjen time što će neki od muzeja biti otvoreni tijekom cijele noći, te će posjetiteljima bit priređeno ne samo noćenje u muzeju, već i doručak.

Dubravka Osrečki Jakelić, predsjednica HMD-a, pojasnila je kako će većina muzeja tu noć obilježiti bogatim programima namijenjenim raznovrsnoj publici, a sastojat će se od tematskih vođenja kroz izložbe i postave, glazbenih događanja, alternativnih programa, performansa, predavanja i sl.

O tome kako bi ova manifestacija trebala pomoći da se muzeji pretvore u turistički atraktivne prostore govorila je Vlasta Klarić, predsjednica sekcije za turizam HMD-a. Dodala je kako bi muzeji napokon trebali postati destinacije doživljaja i događanja tj. ključni dio kulturnog turističkog proizvoda.

Akcija je nastala uz potporu Ministarstva kulture, Zajednice kulturnog turizma HGK, Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport i dr.

Važna promotivna suradnja ostvarena je i s Continental filmom koji je u Hrvatskoj glavni promotor filma „Noć u  muzeju“, snimljenog prema slikovnici likovnog umjetnika i ilustratora Milana Trenca, a čija je svečana projekcija najavljena za danas, 24. siječnja.

 - program



Pisane vijesti