Manifestacija "LA. colonia: Kulturna baština – nasljeđe Mediterana"

Slika /arhiva/Knezevdvor_Lastovo1.JPG

Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Dobre Dobričević s otoka Lastovo, u suradnji s tvrtkom specijaliziranom na području projekata kulturne baštine, Heritage Go Pro j.d.o.o. iz Splita, organizirala je kulturno-umjetničku manifestaciju pod nazivom "LA. colonia: Kulturna baština – nasljeđe Mediterana", koja je započela 6. lipnja i trajee do 25. lipnja, u dva dijela: umjetnička radionica i konferencijski dio valorizacije kulturne baštine otoka Lastovo. 

Putem javnog poziva sudionicima, uz podršku dvaju visokoobrazovnih ustanova iz Splita (Umjetnička akademija i Filozofski fakultet, Split) odabrano je pet sudionika umjetničke radionice: Vjeko Gašparević, Sonja Jankov, Viktorija Žuvela, Ivan Mlinar i Ivan Jelačić. Sudionici, uz mentorstvo članice Udruge Dobre Dobričević, Mariane Bucat dobili su složen zadatak istraživanja i/ili valorizacije složenog urbanizma naselja Uble. Kroz program radionice omogućava se sudionicima stjecanje izvjesnih saznanja o prostornom kontekstu urbanističkog sklopa Uble, kao i čitavog Lastova te njihova diseminacija prema široj publici.

Po završetku radionice (subota, 18. lipnja), sudionici će predstaviti svoj rad javnosti u jedinstvenom prostoru Kneževog dvora u mjestu Lastovo, novog kulturnog punkta otoka. Za 19. lipnja (nedjelja) planirano je svečano otvorenje jedinstvenog prostora Kneževog dvora (Palac) javnosti, paralelno s otvaranjem konferencijskog dijela manifestacije. Na taj način, manifestacija LA. colonia dobiva višu ulogu generiranja novog prostora kulturne namjene na otoku Lastovo. U danima koje slijede Lastovljani i nihovi gosti moći će uživati u jedinstvenim predavanjima o temama kulturnih krajolika, odnosa materijalne i nematerijalne baštine, života na otocima, filmu na otocima itd. Posebna poslastica manifestacija ostavljena je za kraj, kada ćemo moći uživati u skrivenoj projekciji filma. 

Korisno je spomenuti kako je početkom ove manifestacije, 6. lipnja, Općina Lastovo pokrenula prvi otočki nextbike sustav javnih bicikala, do sada najegzotičniji takav projekt u Europi. Uz načelnika općine Lastovo Lea Katića i njegove suradnike, u vožnji biciklima uživali su predstavnici Turističke zajednice, organizatori popratne manifestacije „LA. Colonia“ te skupina znatiželjnih mještana i posjetitelja. „Otok kristalnih zvijezda“, kako od milja nazivaju Lastovo, najudaljeniji je naseljeni otok u Hrvatskoj, a ujedno i najegzotičnija destinacija koja je uvela nextbike sustav javnih bicikala. Nextbike bicikli na Lastovu dostupni su na dvije lokacije: u samom mjestu Lastovo (Pjevor) i kod trajektnog pristaništa u mjestu Ubli, a kako navode partneri iz Nextbike Croatia, u planu je postavljanje i novih terminala po otoku, kao i planinskih i električnih bicikala.



Pisane vijesti