Manifestacija "Babičini kolači" po deseti put održana u Zagorju

Slika /arhiva/160416_babicini_0.jpg

Deseta, jubilarna manifestacija Babičini kolači održana je jučer u općini Zagorska Sela odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Nada Zgorelec.

Ove se godine za natjecanje prijavilo 38 babica i svoje su kulinarsko umijeće izložile pred ocjenjivačkom komisijom u sastavu: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Marko Živaljić, vlasnik seoskog gospodarstva Majsecov mlin i predsjednik kuharskog saveza KZŽ. 

O pobjednici za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“ odlučivale su: Senka Jurina, folkloristkinja iz Zaboka, Tatjana Brlek, v.d. voditeljica Muzeja Staro selo Kumrovec i Ivanka Vahtarić, aranžerka iz Kumrovca.

Prvo je mjesto ove godine zaslužila Nada Tučkar iz Donje Stubice s kolačem "Svadbena torta šahovnica", druga je Mirjana Štahan iz Zlatara i njezin "Obiteljski kolač", dok je treće mjesto osvoila Božica Lacković iz Oroslavja s kolačem "Sajana gibanica od bučinog i pirovog brašna".

Priznanje za ukupni vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“ osvojila je Milka Vinković iz Marije Bistrice s kolačem "Babičina medena Kata". Riječ je o nagradi za opći dojam, u kojoj se mjeri natjecateljica svojom odjećom i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjela približiti starini zagorskog duha i tradiciji, pri čemu valja dodati da je u kategoriji "Izvorno zagorsko" prošle godine nagrađena Nada Tučkar, ovogodišnja pobjednica "Babičinih kolača".

„Babičini kolači“, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.

Na jubilarnu 10. manifestaciju došli su gosti iz Solina, iz Popovca u Baranji i iz Slovenije, koji su predstavili kulturu i tradiciju kraja iz kojeg dolaze. Svake godine raste interes iz cijele Hrvatske, a i šire, za sudjelovanjem na manifestaciji "Babičini kolači" te je poziv otvoren za sve.

Predajući lente najboljima babicama, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je kako će na 11. manifestaciji “Babičinih kolača”, koja će biti održana u Donjoj Stubici, možda biti uvedena još jedna kategorija za ostale zainteresirane bake iz cijele Hrvatske, s obzirom da je interes za ovu manifestaciju već davno prerastao okvire naše županije. Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja, bit će objavljena i knjiga svih recepata kolača natjecateljica.



Pisane vijesti