Lorencin: Za uskrsne blagdane nešto slabiji posjet, optimist za pred i glavnu sezonu

Slika /arhiva/1_st-P-FAH-H4025731.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin danas je u Splitu izjavio kako će za predstojeće uskrsne blagdane biti nešto manje turističkih posjetitelja u Hrvatskoj u odnosu na prošlogodišnji Uskrs, ali da je optimist za predsezonu i glavni dio turističke sezone. "Što se tiče najava bukinga za uskrsne blagdane on je nešto slabiji i očekujem nešto manji posjet u odnosu na prošlogodišnji Uskrs, jer je ove godine Uskrs gotovo mjesec dana ranije i još uvijek je u fazi završetka sezona skijanja. Ali s obzirom na najave koje imamo za predsezonu, a pogotovu za glavni dio turističke sezone u srpnju, imam i te kako razloge za optimizam", rekao je Lorencin. Ministar turizma danas se sastao sa splitskom gradonačelnikom Ivom Baldasarom, a kako su rekli novinarima, glavna tema razgovora bio je Ultra festival u Splitu koji će se u srpnju održati treću godinu za redom. Najavili su dodatnu pomoć tom festivalu kako bi se još više razvijao. "Spremni smo ove godine jače (financijski) poduprijeti Ultra festival u Splitu jer traje sedam dana, što je duže nego ranijih godina", kazao je Lorencin.

Ministar turizma Darko Lorencin danas je u Splitu izjavio kako će za predstojeće uskrsne blagdane biti nešto manje turističkih posjetitelja u Hrvatskoj u odnosu na prošlogodišnji Uskrs, ali da je optimist za predsezonu i glavni dio turističke sezone.

"Što se tiče najava bukinga za uskrsne blagdane on je nešto slabiji i očekujem nešto manji posjet u odnosu na prošlogodišnji Uskrs, jer je ove godine Uskrs gotovo mjesec dana ranije i još uvijek je u fazi završetka sezona skijanja. Ali s obzirom na najave koje imamo za predsezonu, a pogotovu za glavni dio turističke sezone u srpnju, imam i te kako razloge za optimizam", rekao je Lorencin.

Ministar turizma danas se sastao sa splitskom gradonačelnikom Ivom Baldasarom, a kako su rekli novinarima, glavna tema razgovora bio je Ultra festival u Splitu koji će se u srpnju održati treću godinu za redom. Najavili su dodatnu pomoć tom festivalu kako bi se još više razvijao. "Spremni smo ove godine jače (financijski) poduprijeti Ultra festival u Splitu jer traje sedam dana, što je duže nego ranijih godina", kazao je Lorencin.

Po njegovim riječima Ultra festival u Splitu nije top nego mega manifestacija koja pozitivno utječe ne samo na Split i Splitsko-dalmatinsku županiju već i na turizam u Hrvatskoj. "Ultra festival ima jednu neopipljivu dimenziju, a to je promidžba putem koje je i Split dobio novu dimenziju“, rekao je Lorencin.

Na upit je li Vlada eventualno dvojila o potpori Ultra festivalu u Splitu, ministar Lorencin je odgovorio: "Ne, nikada niti na koji način". Dodao je kako Vlada želi postići "puno jači partnerski odnos" sa organizatorima tog festivala i u sljedeće dvije godine. Predviđeno je da se Ultra festival, prema ugovoru potpisanom prije tri godine, održava u Splitu pet godina, a nakon čega će se razmotriti njegova daljnja sudbina.

Po riječima ministra Lorencina u programu Hrvatska 365 Split je ključan i kao predsezonska i poslijesezonska destinacija.

Baldasar je izvijestio kako je s ministrom Lorencinom razgovarao i o rješavanju poteškoća s dva teretna broda koja su se nasukala u nevremenu 5. ožujka sjeverno od park šume Marjan i jednog broda koji se nasukao u blizini naselja Slatina na otoku Čiovu.

Po Baldasarovim riječima, dogovoreno je da će se Ministartsvo turizma uključiti u rješavanje problema nasukanih brodova te je dodao kako je o tomu razgovarao i sa ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašom Dončićem. "Pokušat ćemo zajedno što je prije moguće riješiti taj problem", kazao je Baldasar. Lokalni mediji proteklih su dana upozoravali kako je mjesno pučanstvo nezadovoljno što još nisu odsukana tri nasukana broda te da bi to moglo odvrati posjet turista posebice naselju Slatina na Čiovu.

U nastavku dana ministar je posjetio otok Brač te se u Supetru susreo s gradonačelnicom Ivanom Marković, koja ga je informirala o projektima čija je funkcija jačanje turističke djelatnosti u Supetru. Ministar je na Braču obišao Muzej otoka Brača te Supetrus hotele.

Nakon Supetra, ministar Lorencin je posjetio općinu Nerežišće, gdje se susreo s načelnikom Lovrom Kuščevićem koji mu je prezentirao općinske projekte razvoja nautičkog, zdravstvenog i kulturnog turizma. Također, ministru je predstavljen projekt „Život Brača“ - budući interpretativni centar, kojeg je općina kandidirala na program Fond za razvoj turizma.

Ministar Lorencin posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji nastavlja sutra, kada će boraviti na Hvaru, gdje će se oko 11 sati susresti s gradonačelnikom grada Hvara, Rinom Budrovićem i predstavnicima turističkog gospodarstva te obići razvojne projekte u gradu. Završetak posjeta planiran je obilaskom Sunčanog Hvara u 12.30 sati.

(Hina/Mint)



Pisane vijesti