Krajem studenoga strukovna okupljanja hotelijera i ugostitelja

Slika /arhiva/rh-karta-ww.jpg

U hrvatskom turizmu kraj studenoga je tradicionalno 'rezerviran' za kongrese hotelijera i ugostitelja koji će i ove godine, uz razmatranje stanja u sektoru s osvrtom na uspjeh sezone, ponuditi i brojne analize o negativnom utjecaju porezne politike na sektor, o investicijama, zakonskoj regulativi, edukaciji te važnosti inovacija i primjene novih tehnologija.

Kongres hotelijera

Hotelijeri će tako na 17. kongresu u organizaciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) 27. i 28. studenoga u zagrebačkom hotelu Sheraton predstaviti UPUHH-ove i analize nekoliko konzultantskih kuća o stanju u hotelijerstvu i turizmu koje je, prema prvim ocjenama iz UPUHH-a, daleko od 'idiličnog', jer fizičke turističke poraste (dolazaka i noćenja) ne prate adekvatni financijski porasti niti poboljšanje uvjeta poslovanja.

Kongres će razmatrati i načine za jače privlačenje investicija te ponuditi i neke 'recepte' koji bi se za to mogli primijeniti u Hrvatskoj, kao i 'izgledu' porezne politike koja bi poticala, a ne umanjila i zaustavila investicije i razvoj u hotelijerstvu i turizmu, što se, kako smatraju u UPUHH-u, sada događa zbog i dalje najviše stope PDV-a za smještaj i ugostiteljstvo (13 posto) među konkurentskim mediteranskim zemljama i šire.

Hotelijere zanimaju i turističke zajednice kao sukreatori hotelskog poslovanja i poticanja razvoja proizvoda te sadržaja u samim destinacijama, što će također biti jedna od tema na predstojećem kongresu, kao i inovacijske tehnologije u hotelijerstvu što je i glavni naziv kongresa u sklopu koje će predstaviti različite tehnološke novosti za uređenje, sigurnost, komunikaciju, udobnost i drugo u sobama i ostalim hotelskim prostorima.

Kongresi ugostitelja

Slične teme imat će i strukovna okupljanja ugostitelja, od kojih je prvi po redu Forum zagrebačkih ugostitelja, koji će u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreba 21. studenoga u zagrebačkom hotelu Esplanade okupiti više od 200 sudionika, vlasnika zagrebačkih klubova, restorana, slastičarnica, wine barova, street food restorana, kafića i drugih.

U Zagrebu je trenutno aktivno oko 4500 ugostitelja, od kojih je oko tri tisuće u članstvu zagrebačkog Udruženja, što ga čini i jednim od najvećih u Hrvatskoj, a to je i po prometu koji ostvaruju njegovi članovi.

Nakon lanjskog Foruma, na kojem su tražili smanjenje ili kompenzaciju za povećanje PDV-a s 10 na 13 posto te da ih se konzultira pri donošenju svih odluka važnih za ugostiteljstvo, ove će se godine najviše baviti temom priznavanja reprezentacije kao troška u 100-postotnom iznosu.

U sklopu Foruma ugostitelji će obilježiti i 150 godina od izlaganja prvog šampanjca od hrvatskog vina (Franjo Pokorny ga je prvi put izložio 1864. na izložbi vina u Zagrebu), dok će na posebnoj gastro prezentaciji predstaviti zagrebačku i hrvatsku kuhinju.

Zaključke s tog Foruma uputit će i na Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika istoimenog Ceha pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), koji će se po 27. put ove godine s više od 500 sudionika iz cijele Hrvatske, od 23. do 25. studenoga, održati u Opatiji.

U Hrvatskoj je oko 16 tisuća ugostitelja-obrtnika, a njihov će kongres, kako najavljuju iz HOK-a, među brojnim temama razmotriti i stanje ugostiteljske struke, posebice nakon ovogodišnje turističke sezone, primjenu različitih stopa PDV-a u ugostiteljstvu te fiskalizaciju uslijed koje se često javnosti prezentira visok porast prometa u ugostiteljstvu u odnosu na prije, ali se pritom zanemaruje stvarna slika o sektoru koja je kao i kod hotelijera osim porezima opterećena i drugim brojnim fiskalnim i parafiskalnim nametima, nedostatkom razvojnih investicija i stručnog kadra, nejasnim zakonima i drugim. (Hina)

 



Pisane vijesti