Kopački rit posjetilo oko 25 tisuća ljudi

Slika /arhiva/kopackirit.jpg

Iako je ove godine Kopački rit posjetilo oko 25 tisuća  gostiju, što je znatno više nego protekle godine kada ih je bilo oko 17 tisuća, cilj je kroz dodatnu ponudu još više povećati broj turista, istaknula je danas ravnateljica Javne ustanove Park prirode Kopački rit Biserka Vištica.

Govoreći o ovogodišnjim rezultatima na konferenciji za novinare, posebno je istaknula  radove na uklanjanju pregrada na Hulovskom kanalu, te dviju pregrada iz Vemeljskog dunavca.

'Uklanjanjem tih antropogenih pregrada poboljšana je protočnost tim prirodnim vodotocima', rekla je Vištica dodavši kako je na taj način poboljšan i proces 'sedimenta i omogućena migracija riba do njihova
mrijestilišta u poplavnom području'. Projekt je financiran sredstvima donacije nizozemske vlade.

Ravnateljica Vištica važnim je ocijenila sudjelovanje u  Međunarodnom projektu 'Ekološka mreža Nacionalni park Dunav - Drava - Park prirode Kopački rit' koji se provodi u suradnji s Nacionalnim parkom Dunav - Drava iz Mađarske i Europskim centrom za zaštitu prirode (ECNC) iz Nizozemske.

U suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom i Županijom postavljena je tzv. smeđa signalizacija koja označava smjerove dolaska u ovaj park prirode, kazala je Vištica.  Postavljene su 43 ploče i smjerokazi na čitavom području Županije. Projekt je s 250 tisuća kuna financirala Osječko-baranjska županija.

Ravnateljica je istaknula da je službena web stranica Parka prirode www.kopacki-rit.com u kategoriji 'znanost, obrazovanje i kultura' izabrana, u organizaciji kuće Vidi i Vidi Web Portala, među deset najboljih od ukupno 2500 nominiranih.

U idućoj se godini prije svega planira zaštita prirode, a istaknuta je i 'skora obnova broda Liska koji će biti drugi brod kojim će se prevoziti goste po Kopačkom ritu'. (Hina)



Pisane vijesti