Konferencija za novinare: Ruta rimskih careva i Dunavska vinska ruta

Slika /arhiva/logo_RER_DWR.jpg

Konferencija za novinare o dodijeljenoj certifikaciji Ruti rimskih careva od strane Vijeća Europe i Europskog instituta kulturnih ruta (11. lipnja u 12.00 sati, Arheološki muzej u Zagrebu).

Od sada će se Ruta rimskih careva  i svi pripadajući lokaliteti promovirati i u okviru ovog Europskog instituta kulturnih ruta (EICR)  kao jedna od tridesetak kulturnih ruta Vijeća Europe, istaknuta u njihovoj brošuri, kao i na svim događanjima u organizaciji EICR-a, kongresima, sajmovima i skupovima.

 

Nazočne će u ime domaćina pozdraviti Jacqueline Balen, ravnateljica Arheološkog muzeja u Zagrebu, te Zlatko Kukec, predsjednik UNPAH-a. Uključene destinacije u Hrvatskoj predstavit će Dora Kušan Špalj, muzejska savjetnica Arheološkog muzeja u Zagrebu (Aquae Iasae i Andautonia), Mira Pavletić, voditeljica pododsjeka za zaštitu kulturnih dobara (NP Brijuni, amfiteatar u Puli), Marija Dejanović, direktorica TZG Nina (Aenona), Ema Višić Ljubić, viša kustosica arheoloskog lokaliteta Salona (Salona i Dioklecijanova palača), Toni Glučina, ravnatelj Arheološkog muzeja Narona (Narona), te Vlasta Klarić, član znanstvenog odbora projekta.

Od sada će se Ruta rimskih careva i svi pripadajući lokaliteti promovirati i u okviru Europskog instituta kulturnih ruta (EICR) kao jedna od 33 izabrane kulturne rute Vijeća Europe, istaknuta u njihovoj brošuri, kao i na svim događanjima u organizaciji EICR-a, kongresima, sajmovima i skupovima.

Ruta je je uz podršku Ministarstva turizma RH razvijena kao dio programa Europske komisije u okviru transnacionalne suradnje razvoja Europskih kulturnih ruta u suradnji s Rumunjskom i Bugarskom te Dunavskim kompetencijskim centrom iz Srbije, koji je ujedno i voditelj projekta. Ruta na području od 3500 km u 4 zemlje obuhvaća 20 arheoloških lokaliteta značajnih za period carskog Rima, vezanih uz živote ukupno 17 rimskih careva, te 12 vinskih regija.

U Hrvatskoj uključene su izuzetno vrijedne rimskodobne destinacije: Varaždinske toplice - Aquae Iasae, Ščitarjevo - Andautonija, Pula i NP Brijuni, Split i Solin, Zadar i Nin, kao i Vid - Naronu, te vinska područja Iloka i Baranje. Time ovo je prva kulturna ruta Europe ovako širokog obuhvata koja pokriva cijelu Hrvatsku i promovira ju izravno na razini arheološkog turizma. Volumen arheoloških turista u Europi  procijenjen je na jedan milijun potencijalnih posjetitelja.



Najave