Kliman: Potencijali Hrvatskoga zagorja su toplice, kulturna baština, enogastronomija

Slika /arhiva/LOGO_ZAGORJE.tif

Razvoj turizma u toplicama, vrednovanje kulturne baštine i enogastronomija neki su od potencijala za daljnji razvoj turizma u Hrvatskom zagorju, istaknuo je u petak ministar turizma Anton Kliman u Tuheljskim Toplicama. Izrada master-plana razvoja turizma u Krapinsko-zagorskoj županiji za sljedećih deset godina upućuje da se turizam u Zagorju neće događati sam po sebi, nego će se usmjeravati tamo gdje potencijal kakav Zagorje ima treba ići. To su prije svega razvoj toplica, vrednovanje kulturne baštine i enogastronomija, istaknuo je ministar Kliman nakon sastanka sa županijskim čelnicima i turističkim djelatnicima.

Razvoj turizma u toplicama, vrednovanje kulturne baštine i enogastronomija neki su od potencijala za daljnji razvoj turizma u Hrvatskom zagorju, istaknuo je u petak ministar turizma Anton Kliman u Tuheljskim Toplicama.

Izrada master-plana razvoja turizma u Krapinsko-zagorskoj županiji za sljedećih deset godina upućuje da se turizam u Zagorju neće događati sam po sebi, nego će se usmjeravati tamo gdje potencijal kakav Zagorje ima treba ići. To su prije svega razvoj toplica, vrednovanje kulturne baštine i enogastronomija, istaknuo je ministar Kliman nakon sastanka sa županijskim čelnicima i turističkim djelatnicima.

Ministar je zadovoljan nastojanjima u županiji radi njezina cjelokupnog razvoja. Zadovoljan je i najavom gradnje triju novih hotela u Krapinsko-zagorskoj županiji, što pokazuje da investitori prepoznaju što se događa u Zagorju.

"Hoteli se ne događaju sami po sebi. Investitori su ti koji prepoznaju impulse i daju svoj obol, gdje traže i zaradu, ali gdje daju i jednu dinamiku razvoju turizma, daju doprinos destinaciji i uobličavaju destinaciju", rekao je Kliman, ističući kako Zagorje ima još mnogo turističkih potencijala, a potporu u njihovoj realizaciji dat će i ministarstvo.

U vezi s enogastronomijom, koja je svakako jedan od turističkih aduta Zagorja, ministar je rekao kako je ona samo dio cjelokupne destinacije koja se mora razvijati u cjelini. Kao važan segment cjelokupne turističke ponude Zagorja, istaknuo je i kulturu. "Kulturni turizam, vjerski turizam u Mariji Bistrici, zatim nekoliko izuzetno vrijednih sakralnih objekata koji još nisu zasjali u svom svojem potencijalu, sve je to dodatni motiv dolaska turista i siguran sam da će vrijedni turistički radnici, zajedno sa županijom, to znati iskoristiti", rekao je Kliman.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar izvijestio je ministra o izradi master-plana razvoja turizma u Zagorju, a turistički djelatnici su ga upoznali s problemima s kojima se susreću. Za rješavanje tih problema potrebno je promijeniti pojedine dijelove zakonske regulative i drugačije raspodijeliti novac kroz konkretne projekte, istaknuo je Kolar, dodajući da su velika pomoć kontinentalnom turizmu bile potpore za projekte u predsezoni i posezoni ili za zajedničko oglašavanje.

Smatra da kontinentalni turizam ima veliki potencijal te da je moguće postići veliki pomak u broju noćenja.

Ministar Kliman, nakon sastanka u Termama Tuhelj, posjetio je Muzej neandertalaca u Krapini te poznato izletište i turistički objekt Vuglec breg.

(Hina)



Pisane vijesti