Kliman: do kraja godine promjene nekoliko turističkih zakona

Slika /arhiva/180516_zd2.jpg

Do kraja godine izmijenit će se nekoliko turističkih zakona, među njima i zakoni o turističkim zajednicama, o boravišnoj pristojbi te o članarinama u turističkim zajednicama, najavio je u srijedu u Zadru ministar turizma Anton Kliman nakon sastanka sa zadarskim županom Stipom Zrilićem. "U  jednom segmentu novog zakona o turističkim zajednicama dat će se veća samostalnost turističkim zajednicama županija, gradova i općina da same kreiraju svoju politiku i cijene boravišne pristojbe. Neće to biti modifikacija postojećeg zakona nego posve novi pristup", rekao je Kliman. Ministar je sa zadarskim županom razgovarao o turističkom razvoju županije te turističkim razvojnim projektima, a među ostalim razgovarali su i o financiranju oglašavanja Zadarske županije na stranicama niskotarifnog avioprijevoznika Ryanaira.

Do kraja godine izmijenit će se nekoliko turističkih zakona, među njima i zakoni o turističkim zajednicama, o boravišnoj pristojbi te o članarinama u turističkim zajednicama, najavio je u srijedu u Zadru ministar turizma Anton Kliman nakon sastanka sa zadarskim županom Stipom Zrilićem.

"U  jednom segmentu novog zakona o turističkim zajednicama dat će se veća samostalnost turističkim zajednicama županija, gradova i općina da same kreiraju svoju politiku i cijene boravišne pristojbe. Neće to biti modifikacija postojećeg zakona nego posve novi pristup", rekao je Kliman.

Ministar je sa zadarskim županom razgovarao o turističkom razvoju županije te turističkim razvojnim projektima, a među ostalim razgovarali su i o financiranju oglašavanja Zadarske županije na stranicama niskotarifnog avioprijevoznika Ryanaira.

Zrilić je podsjetio kako su nekoliko godina zaredom tražili od resornog ministarstva da se nešto promijeni u sustavu određivanja boravišne pristojbe, kako bi se na regionalnoj razini omogućilo osiguravanje sredstava za oglašavanje.

"Ministar je obećao promjene, a mi se nadamo da ćemo napokon imati priliku kvalitetnije voditi projekt niskotarifnih prijevoznika", rekao je Zrilić.

Inače, u srijedu su u sjedištu Zadarske županije potpisana i dva sporazuma između Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Županijske lučke uprave oko sufinanciranja projekata u ukupnoj vrijednosti 5 milijuna kuna. Ministarstvo će tako s tri milijuna kuna sufinancirati nastavak gradnje trajektne luke Tkon na Pašmanu, a s dva milijuna kuna projekt rekonstrukcije obalnog zida u luci Petrčane. Gradnja nove trajektne luke u Tkonu započela je prošle godine i trenutačno se izvode radovi prve i druge faze, a sanacija rive u Petrčanima započet će u rujnu, po završetku turističke sezone. Sporazume su potpisali pomoćnica ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jadranka Fržop i ravnatelj županijske Lučke uprave Zadar Davor Škibola

(Hina)



Pisane vijesti