Izvješće o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću

Slika /AAA_2020_MINTIS/logos/news_mint_gov_hr.jpg

Ministarstvo turizma i sporta zahvaljuje svima koji su sudjelovali sa svojim komentarima u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu i Obrascu iskaza o procjeni učinka propisa za predmetni Zakon, koje je završilo 7. veljače 2021. godine a trajalo je 30 dana.

Izvješće o provedenom savjetovanju može se pronaći na internetskoj stranici eSavjetovanja: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/Dashboard.

Ukupno je na Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu zaprimljeno 445 komentara, na koje je Ministarstvo turizma i sporta i odgovorilo. Od ukupnog broja komentara, djelomično je prihvaćeno 92 komentara, 232 nije prihvaćeno, a 121 komentara je primljeno na znanje.

Na Obrazac iskaza o procjeni učinka propisa za predmetni Zakon zaprimljeno je sveukupno 28 komentara, od toga je primljeno na znanje njih 16,  9 komentara nije prihvaćeno, a djelomično ih je prihvaćeno 3.

Većina zaprimljenih komentara na nacrt prijedloga Zakona se odnosila na način polaganja i sadržaja stručnog ispita za turističke vodiče što nije predmet izmjena i dopuna predmetnog Zakona koji je bio u proceduri eSavjetovanja.

Predmetnim izmjenama mijenja se samo dio odredbi kojima je prema važećem Zakonu o pružanju usluga u turizmu (NN 130/17, 25/19, 98/19 i 42/20) propisano da se posebni dio stručnog ispita za turističke vodiče polaže posebno za svaku županiju (21 posebni ispit). Naime, radi se u prvom redu o namjeri racionalizacije sustava obrazovanja za vodiče, kojima je školovanje za vodiča u najvećem broju slučajeva samo nadogradnja na već postojeće kvalifikacije.

Način polaganja i sadržaj stručnog ispita za turističke vodiče će se urediti budućim novim Pravilnicima - o stručnom ispitu za turističke vodiče i ispitnom programu za turističke pratitelje, te o popisu turističkih cjelina/lokaliteta po županijama – obzirom da su postojeći iz 2008. godine.

Izmjene navedenih Pravilnika bit će predmet rada radne skupine u kojoj će, između ostalih, sudjelovati predstavnici hrvatskih turističkih vodiča, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva kulture i Ministarstva hrvatskih branitelja, stručnjaci za europsko pravo i predavači s visokih učilišta za turizam. Radna skupina će se baviti definiranjem novog načina polaganja i sadržaja ispita za turističke vodiče, te revidiranjem i usuglašavanjem popisa turističkih zaštićenih cjelina/lokaliteta kojim će se posebna važnost dati lokalitetima Domovinskog rata. Ministarstvo turizma i sporta je dosad poduzetim aktivnostima omogućilo da na popisu zaštićenih lokaliteta budu Memorijalno groblje i spomen područje Ovčara, spomenik Blage Zadre, Trpinjska cesta i groblje tenkova, a u okviru budućih izmjena popisa zaštićenih lokaliteta uz suradnju sa Ministarstvom hrvatskih braniteljima, dodat će se i drugi važni lokaliteti Domovinskog rata koji dosad nisu bili tim popisom obuhvaćeni.

Manji dio komentara se odnosio na izmjene Zakona kojima se dodatno osigurava korištenje punog prava potrošača na povrat uplaćenog novca za putne a neiskorištene paket aranžmane za koje su im turističke agencije izdavale vouchere. Ističemo kako se ovim izmjenama Zakona osigurava primjerena razina zaštite prava potrošača.

Priopćenja