IZJAVA ZA JAVNOST- Povodom stradavanja nizozemskog turista od posljedice minsko – eksplozivne naprave na Visu

Slika /arhiva/Vis139.jpg


REPUBLIKA HRVATSKA
Ministarstvo unutarnjih poslova
KABINET MINISTRA
Odjel za odnose s javnošću
Broj: 511-01-06-600-498./2005


REPUBLIKA HRVATSKA
    Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka
Samostalni odjel za odnose s javnošću
Nazorova 61, 10 000 Zagreb

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske izražavaju žaljenje zbog nesreće koja se u srijedu, 20. srpnja, u večernjim satima dogodila na otoku Visu, a u kojoj je od minsko – eksplozivne naprave stradao turist, nizozemski državljanin (27).

Otok Vis nikad nije bio područje ratnih događanja, a u samostalnoj Hrvatskoj ovo je prvi tragični događaj stradanja turista od minsko – eksplozivne naprave na hrvatskom dijelu Jadrana. Smatramo da su sva turistička odredišta na Jadranu sigurna od mina, jer je upravo područje uz morsku obalu Republici Hrvatskoj  bio prioritet u procesu razminiranja.

Ističemo kako se nesreća dogodila izvan zone kretanja turista i da se odmah pristupilo utvrđivanju okolnosti ovog nemilog događaja te će Ministarstvo unutarnjih poslova, s ciljem sprječavanja ovakvih i sličnih događaja, poduzeti niz aktivnosti.

S tim u vezi, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin naložio je svim policijskim upravama u Republici Hrvatskoj, a naročito onima na turističkim područjima, da u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje, tijelima lokalne samouprave i drugim nadležnim institucijama, provedu provjeru na koji su način obilježeni i osigurani svi prostori i područja za koja bi se moglo sumnjati da na njima postoji opasnost.

U tom je cilju i nadležnim inspekcijskim tijelima naložen pojačan nadzor nad provođenjem ovih mjera.

S poštovanjem

Za Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka                       Za Ministarstvo unutarnjih poslova

      Marina Halužan, glasnogovornica                                           Zlatko Mehun, glasnogovornik



Pisane vijesti