Istra za gurmane postaje nova Toskana

Slika /arhiva/NYT-istria1.jpg

S pravim bogatstvom morske hrane iz Jadranskog mora te bijelim tartufima iz svojih šuma hrvatska Istra počinje privlačiti gurmane umorne od preskupih i pretrpanih restorana u talijanskoj Toskani i francuskoj Provansi, piše u nedjelju američki list The New York Times.

List navodi Lidiu Bastianich, kuharicu i autoricu knjige 'La Cucina di Lidia', koja je odrasla u blizini Pule, a sada živi i radi u New Yorku. 'U Istri ćete naći predivne izvorne okuse iz zemlje. To je ljepota ove regije. Tu se još uvijek može obilaziti okolo i kušati majstorske proizvode skoro izravno s obiteljskog stola', kaže ona.

Istra je cjelogodišnja turistička destinacija, piše Times. Ipak, kaže list, ljubitelji tartufa mogli bi joj biti skloni više u jesen kada se obilne porcije bijelih tartufa ribaju na jela radije nego samo oskudno nagrebu.

Napis u turističkom podlisku Timesa samo je jedan od pokazatelja sve većeg turističkog interesa Amerikanaca za Hrvatsku koji sve više otkrivaju njezinu prelijepu jadransku obalu, povijesna mjesta poput pulske Arene (na slici) i mogućnosti za relativno jeftini odmor.

Američka udruga turoperatora (USTOA) objavila je krajem prošle godine da će Hrvatska u 2006. biti najpoželjnije novo turističko odredište Amerikanaca. (Hina)
 



Pisane vijesti