Inozemnim novinarima predstavljena strategija razvitka turizma

Slika /arhiva/060512-st1.jpg

U prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno je deset posto više turista nego lani, a samo u travnju bilo je 32 posto više noćenja nego u istom mjesecu prošle godine, izvijestio je danas državni tajnik za turizam Zdenko Mičić na konferenciji za inozemne turističke novinare, koji su posjetili Split u povodu dodjele nagrade "Zlatna penkala".

Ovih dana u Splitu boravi 36 inozemnih novinara iz 16 zemalja koji su bili nazočni današnjoj konferenciji za novinare, a nekima od njih večeras će biti uručene nagrade Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Zlatna penkala za najbolji tekst ili reportažu o hrvatskom turizmu.

Nagradu će im večeras uručiti ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta u vili Dalmacija.

Mičić je prošlu godinu ocijenio kao zlatnu godinu hrvatskog turizma jer je kroz Hrvatsku prošlo 10 milijuna gostiju, a turistički je prihod bio 6 milijardi eura.

Direktor HTZ-a Niko Bulić na konferenciji, održanoj u reprezentativnom ambijentu Galerije Meštrović, stranim i domaćim novinarima  prezentirao je hrvatski turizam, naglasivši kako je cilj Hrvatske do 2010. godine ostvariti 11 milijuna dolazaka, odnosno 66 milijuna noćenja i turistički prihod od 12 milijardi eura.

Ocijenio je da i to bila održiva granica jer cilj nije razvijati masovni, već elitni turizam, pa se u skladu s takvom strategijom u zadnjih pet godina drastično promijenila i struktura gostiju u korist turista iz zemalja zapadne Europe.

"Četvrtina naših gostiju su Nijemci, i to je najvažnije emitivno tržište. No, budući da za više od 50 posto rastu dolasci gostiju iz zapadnoeuropskih zemalja, Hrvatska mora maksimalno podržavati izgradnju malih hotela i hotela visoke kategorije jer već ima previše apartmana. Na jadranskoj obali ima 500 tisuća kreveta u apartmanima, što znači kratku sezonu i lošu zaradu", kazao je Bulić.

Dodao je kako se ove godine u turizam ulaže oko milijardu eura. Pola od toga ulaže država, prije svega kroz gradnju infrastrukture, a pola privatni sektor u obnovu i izgradnju turističkih objekata, rekao je direktor HTZ-a Bulić.  (Hina)
 



Pisane vijesti