Inozemni novinari obišli dunavsku biciklističku rutu

Slika /arhiva/060615-cy1.jpg

Povodom promocije 'Dunavske biciklističke rute' koja čini važan dio turističke ponude Hrvatskog podunavlja, u Osijeku su se okupili brojni inozemni novinari iz specijaliziranog tiska za cikloturizam.

Austrijski i njemački predstavnici medija pokazali su veliko zanimanje za spomenutu rutu koja se kroz hrvatski teritorij proteže u ukupnoj dužini od 138 km, a dio je projekta nastalog na inicijativu Njemačkog društva za tehničku suradnju (GTZ).

Hrvatska ruta koja prolazi najistočnijim dijelom zemlje, nastala je u suradnji Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, GTZ ureda u Hrvatskoj i Udruge 'Bicikl'. Staza je, nakon trogodišnjeg rada, označena biciklističkom signalizacijom, a objavljen je i cikloturistički vodič na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Jučerašnji biciklistički izlet u organizaciji GTZ – ureda u Hrvatskoj, uz podršku udruge Bicikl kao i predstavnika lokalnih turističkih zajednica, novinari su započeli 'bicikliranjem' od Osijeka (Stara Tvrđa) do Kopačkog rita iz kojeg su nastavili brodom kako bi upoznali jedinstven krajolik ovog prirodnog rezervata. Potom su se uputili u posjet 'Bike&Bed' smještaju 'Crvendać' u Bilju, gdje su dočekani ručkom na otvorenom uz tradicionalni 'fiš'.

Važnost cikloturizma za baranjski kraj naglasila je Darinka Širola iz udruge 'Bicikl', jer riječ je o turističkoj ponudi koja se jako dobro uklapa u prirodni okoliš, a kod ove vrste turista radi se o 'običnim ljudima' koji uživaju u aktivnom obliku odmora pokazujući pri tome veliko zanimanje za prirodno i kulturno bogatstvo zemlje koju posjećuju. Baranjski krajolik nema pretjerano puno uspona, a same biciklističke staze nude sve potrebne turističke sadržaje kao što su restorani i smještajni kapaciteti, rekla je Širola.

Nakon odvoženih 18 kilometara, zadovoljni novinari nastavili su svoje putovanje prema istoku gdje ih očekuje daljnje razgledavanje biciklističke rute. 

 



Pisane vijesti