III. Turistički forum kontinentalne Hrvatske

Slika /arhiva/vukovar-hotel-lav.jpg

Oko stotinjak sudionika iz pedesetak gospodarskih i poslovnih subjekata, koji se u kontinentalnom dijelu Hrvatske bave turističkom djelatnosti, sudjeluje na danas u Vukovaru otvorenom III. turističkom forumu kontinentalne Hrvatske.

Forum je otvorio vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, a sudionike su pozdravili i  predsjednica HGK Županijske komore Vukovar Vinka Ivanković i pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Robert Baćac.

Kontinentalni turizam, koji čini svega 5 posto u ukupnom turističkom prometu u Hrvatskoj, treba razvijati kao poseban turistički proizvod, ocijenio je Baćac.

Po njegovom je mišljenju pogrešno promatrati kontinentalni turizam kao nadopunu turizma na moru s obzirom da se oblici turizma koji se razvijaju u kontinentalnom dijelu Hrvatske mogu razviti kao potpuno nova i samostalna ponuda. Dodao je kako je osnovni problem u kontinentalnom turizmu što ne postoji organizacijska forma praćenja njegova razvitka.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka u tom je smislu već poduzelo određene korake.

Svim zainteresiranim za razvoj kontinentalnog turizma, kao i već uhodanim turističkim poduzetnicima, pomoć će ubuduće pružati treneri ruralnog turizma određeni iz pojedinih županijskih zajednica kontinentalne Hrvatske, pojasnio je.

Baćac je također naveo kako je od 2000. do 2004. godine Vukovarsko-srijemskoj županiji dodijeljeno bespovratnih turističkih potpora u iznosu 1,4 milijuna kuna, što je 9 posto svih potpora dodijeljenih područjima u kojima turizam u Hrvatskoj još nije zaživio u dovoljnoj mjeri.

Treći turistički forum kontinentalne Hrvatske, koji treću godinu zaredom u Vukovarsko-srijemskoj županiji organiziraju županijska Turistička zajednica i gospodarska  komora, dokaz je da ta županija, u kojoj primat imaju poljoprivreda i šumarstvo, ima što ponuditi i u turizmu, poručila je, pozdravljajući sudionike Foruma, Vinka Ivanković. Prema njezinim riječima u Vukovarsko-srijemskoj županiji turizmom se bavi 50-tak obitelji.

Tema III. turističkog foruma kontinentalne Hrvatske je "Novi turistički proizvodi kontinentalne Hrvatske: kakve imamo i kakve želimo?".

Forum završava sutra okruglim stolom na temu "Razvija li se kontinentalni turizam Hrvatske: gdje i kako?". (Hina)

Otvaranje III Turističkog foruma o kontinentalnom turizmu
Pomoćnik ministra Robert Baćac o povećanju udjela kontinentalnog turizma u ukupnom turizmu RH
Otvaranje III. Turističkog foruma



Pisane vijesti