HTZ: Ukupan dug za boravišne pristojbe 24 milijuna kuna

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg

Ukupni dug za boravišne pristojbe, koju od svakog ostvarenog noćenja u Hrvatskoj ubiru turističke zajednice, na dan 31. prosinca prošle godine iznosio je gotovo 24 milijuna kuna, od čega se 14,1 milijun kuna odnosi na dug za prošlu godinu, a 9,7 milijuna kuna na dugovanja iz razdoblja prije 2011., podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ) temeljem izvješća koje su dostavile županijske turističke zajednice.

Od ukupnih 24 milijuna kuna duga za boravišnu pristojbu obveznici paušalnog plaćanja boravišne pristojbe duguju 7,3 milijuna kuna, a znatno više ili 16,5 milijuna kuna gospodarski subjekti.

Kako bi se dugovanja što prije i sigurno podmirila Turističko vijeće HTZ-a na svojoj je ovotjednoj sjednici odlučilo da se dužnicima da rok od tri godine da dug plate u ratama, uz potpisivanje sporazuma sa HTZ-om, a ako to ne potpišu slijedi im ovrha. Među dužnicima, kako se čulo, je i dosta tvrtki u većinskom ili djelomičnom državnom vlasništvu koje duži niz godina posluju s problemima.

Ukupno za prošlu i godine prije, po podacima HTZ-a, najviše, 10,8 milijuna kuna, duguju obveznici s područja Splitsko-dalmatinske županije, koje s ukupnim dugom od 3,5 milijuna kuna slijede dužnici iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Iz Zadarske županije ukupno za boravišnu pristojbu duguju 3,3 milijuna kuna, a iznad milijun kuna ukupan dug još imaju obveznici s područja Primorsko-goranske županije (1,9 milijuna kuna), Šibensko-kninske (1,6 milijuna kuna) i Istarske (1,3 milijuna kuna).

Svega četiri županije u tom smislu nemaju dugova, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Varaždinska i Virovitičko-podravska.

Među gospodarskim subjektima-dužnicima s danom 31. prosincem prošle godine najveći dug od 1,8 milijuna kuna i od 1,7 milijuna kuna imaju tvrtke Hoteli Helios sa Hvara i HTP Korčula, a s 828,1 tisućom kuna tog duga 'blizu' im je i Hotel Medena iz Segeta kod Trogira.

Apartmansko naselje Croatia iz Sv. Filipa i Jakova duguju ukupno za boravišnu pristojbu 800 tisuća kuna, a 700 tisuća kuna duga ima Pansion Laguna iz Gradaca.

Među većim dužnicima su i tvrtke Sunčani Hvar sa Hvara (604 tisuće kuna), Supetrus Hoteli iz Supetra s Brača (377,3 tisuće kuna) te Rixos Liberatas iz Dubrovnika i Vis d.d. s Visa (po 359 tisuća kuna).

Ukupno je na HTZ-ovom popisu dužnika više od 170 tvrtki, obrta, kampova i drugih gospodarskih turističkih subjekata, a uvršteni su samo oni dužnici koji duguju iznad 10 tisuća kuna.

Po podacima HTZ-a ukupno je u prošloj godini uplaćeno 305,7 milijuna kuna po osnovi boravišne pristojbe, dok je ukupan iznos obveze 319,9 milijuna kuna, temeljem ostvarenih 65 milijuna noćenja u prošloj godini. (Hina)



Pisane vijesti