​Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja 1,5 milijuna kuna za provođenje aktivnosti sigurnosti turista na teže dostupnim mjestima

Slika /2021_ilustrac_f/210416_mints.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je u gradu Karlovcu Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja uručila ugovore o sufinanciranju kojima je za 2021. godinu osigurano 1,5 milijuna kuna za aktivnosti potrebne za realizaciju projekata aktivnog turizma te provođenja sigurnosti i zaštite i spašavanja turista na prostorima izvan gradova i javnih prometnica.

Danas je učinjen još jedan dodatni korak za siguran boravak turista u Hrvatskoj i ovom prilikom zahvaljujem Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja na hrabrosti, požrtvovnosti i svemu do sada učinjenom za sigurnost naših građana i turista. Suradnjom s HGSS-om stvaramo preduvjete u pružanju sigurnosti našim turistima na teže dostupnim mjestima što je ogroman potencijal za daljnji razvoj aktivnog turizma i otkrivanje svih prirodnih ljepota Hrvatske“, poručila je Brnjac.
 
Početak suradnje Ministarstva turizma i sporta i HGSS-a seže u 2003. godinu kada je po prvi put i potpisan Sporazum o dugoročnoj suradnji i provedbi programa unapređenja sigurnosti turista građana te aktivnosti zaštite i spašavanja na nepristupačnim prostorima izvan gradova i javnih prometnica.

Kroz program unapređenja sigurnosti i zaštite i spašavanja turista na prostorima izvan gradova i javnih prometnica, Ministarstvo turizma i sporta je od 2011. godine izdvojilo više od 12 milijuna kuna, dok je, kroz ugovore o izravnoj dodjeli o sufinanciranju izrade prijavne dokumentacije projekata razvoja aktivnog turizma za ESI fondove od 2015. godine, izdvojilo 3,5 milijuna kuna.
 
Ministrica Brnjac naglasila je kako u pripremama za turističku sezonu, posebice kroz projekt Safe stay in Croatia, Hrvatska vodi sustavnu brigu o svim segmentima kako bi se zadovoljili sigurnosni i zdravstveni uvjeti, a istovremeno turistima pružile pravovremene i točne informacije o načinu ulaska u zemlju i boravku u Hrvatskoj.
 
Ovom prilikom ministrica Brnjac je zahvalila Karlovačkoj županiji i Gradu Karlovcu na svim naporima koje ulažu za razvoj turizma i sporta te istaknula kako je Vlada Republike Hrvatske od 2016. godine u ovo područje samo za sportske projekte i programe uložila gotovo 5 milijuna kuna.
 
Uz ministricu Brnjac današnjem događanju prisustvovao je i državni tajnik Tomislav Družak, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin sa suradnicima, gradonačelnik grada Karlovaca Damir Mandić sa suradnicima te pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić.

Priopćenja