Hrvatsko turističko izaslanstvo na skupštini WTO-a sljedeći tjedan

Slika /arhiva/wto.jpg

U glavnog gradu Senegala, Dakaru, od 25. studenoga do 2. prosinca ove godine, održat će se 16. zasjedanje Glavne skupštine Svjetske turističke organizacije (WTO), u čijem će radu sudjelovati i hrvatsko izaslanstvo na čelu sa Zdenkom Mičićem, državnim tajnikom za turizam.

Zasjedanja Glavne skupštine WTO-a održavaju se svake dvije godine, a prethode im zasjedanja Regionalnih komisija zemalja članica i Izvršnog Vijeća WTO-a, čiji je Hrvatska član od 15. zasjedanja Glavne skupštine WTO-a (Peking, listopad 2003.).

Ove je godine Hrvatska prijavila kandidaturu za predsjedanje Regionalnom komisijom za Europu (CEU) kojom već četrnaest godina vrlo uspješno predsjedava Švicarska. Protukandidat Hrvatskoj je Ruska Federacija.

Uspjesi hrvatskog turizma i njegova sve veća prepoznatljivost i privlačnost Hrvatske kao turističke destinacije, uz dosadašnji vrlo aktivan angažman u radu WTO-a, jaki su aduti za izbor Hrvatske za predsjedatelja Komisije u sljedećem dvogodišnjem razdoblju. Izbor se obavlja na sastanku Komisije za Europu, a potvrđuje ga Glavna skupština.

Ovogodišnje zasjedanje Glavne skupštine bit će značajno iz još dva razloga: izbora novog glavnog tajnika i prijedloga za izmjenu Statuta organizacije. Dosadašnji glavni tajnik  Francesco Frangialli istaknuo je svoju kandidaturu za treći uzastopni mandat, za koji je dobio veliku podršku zemalja članica Izvršnog vijeća na posljednjem zasjedanju u Nessebaru (Bugarska) u lipnju ove godine. Predložene izmjena statuta predviđaju izmjenu odredbi o članstvu i reizboru glavnog tajnika WTO-a.



Pisane vijesti